Μειώσεις 18% ζητούν οι ξενοδόχοι


Μείωση βασικών μισθών κατά 18% και «ψαλίδι» στα επιδόματα προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με την...
πλευρά των εργαζομένων να προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις.

Σε αδιέξοδο οδηγούνται και οι διαπραγματεύσεις στον επισιτισμό, με τους εργοδότες να προτείνουν μειώσεις μισθών 15%, ενώ «στον αέρα» βρίσκονται πολλές κλαδικές συμβάσεις με τη λήξη της μετενέργειας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, η πρόταση που κατέθεσε η εργοδοτική πλευρά στα ξενοδοχεία προβλέπει:

1. Μείωση των βασικών μισθών κατά 18%.
2. Μείωση των επιδομάτων, με τη σωρευτική επίπτωση να φτάνει το 20%. Σημειώνεται πως προτείνεται η αντικατάσταση του επιδόματος γάμου με επίδομα ανήλικου τέκνου για παντρεμένους ή μη γονείς και σε ποσοστό 3% ανά ανήλικο τέκνο.
3. Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα:

Επαναπροσδιορισμό της αποζημίωσης απόλυσης των εποχικών στο 60% της νόμιμης αποζημίωσης. Καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης (μειωμένης σύμφωνα με τον νόμο στο 40% ή το 50%, ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος είναι και επικουρικά ασφαλισμένος ή όχι) και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.
Καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εποχικών τη 10η Ιουνίου.
Διευθέτηση χρόνου εργασίας με υπέρβαση του οκταώρου κατά 2 ώρες και χορήγηση ρεπό αντί για μειωμένο ωράριο.

Διατήρηση του πενθημέρου, αλλά χορήγηση των ρεπό σε μη συνεχόμενες ημέρες. Με βάση την πρόταση που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι από την 1η Μαΐου 2012 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό εκτιμά πως η πρόταση οδηγεί στην «πλήρη εργασιακή απορύθμιση» και προειδοποιεί πως θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More