Νέες εκλογές στην Ελλάδα «βλέπουν» τα αμερικανικά ΜΜΕ


Για νέα προσφυγή στις κάλπες κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ, δίνοντας έμφαση στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και στις αυξημένες, όπως ισχυρίζονται, πιθανότητες για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» επισημαίνει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις προσπάθειες για....
σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ετοιμάζονται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών τους. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «η πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα υπογραμμίζει τη σύγκρουση που αναπτύσσεται ανά την Ευρώπη μεταξύ της δημοκρατίας και των αιτημάτων των δυνάμεων αγοράς».

Σε άλλο δημοσίευμα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας καταγράφεται η άποψη όλων και περισσότερων Ελλήνων πολιτών ότι η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι ξένοι πιστωτές, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, συνιστά μια «λανθασμένη επιλογή», η οποία πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ανατραπεί, όπως τονίζεται, προβάλλοντας την άποψη ότι ο φόβος για τους φύλακες της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ότι η πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταστεί πολιτική στρατηγική, όσο το ότι οι Έλληνες αρχίζουν να αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να προσδεθούν στους ευρωπαϊκούς όρους.

«Και εάν οι Έλληνες αρχίζουν να αποδέχονται ότι υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος για ανάκαμψη, ίσως οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί να καταλήξουν επίσης στην ίδια άποψη» τονίζεται στο δημοσίευμα.

‘Αρθρο στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» τοποθετείται κατά της επικρατούσας ιδέας ότι η υποτίμηση ενός εθνικού νομίσματος συνιστά πανάκεια, η οποία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, όπως τονίζεται.

Αυτό επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη τύπου Αργεντινής, η οποία θα βασιστεί στις ξένες επενδύσεις. Έτσι, η ιδέα ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επακόλουθη υποτίμηση της δραχμής θα προκαλέσει ένα σύντομο σοκ στις οικονομίες της περιφέρειας, που ωστόσο θα απορροφηθεί γρήγορα, μοιάζει απατηλό όνειρο, υποστηρίζεται ενδεικτικά, σημειώνοντας επίσης ότι με την αύξηση της ζήτησης αγαθών, είναι σίγουρο ότι το φαινόμενο αυτό θα προκαλέσει ένα άνευ όρων σοκ στον τομέα του ανεφοδιασμού και θα αποδειχθεί μία συνταγή για παρατεταμένο πολιτικό και οικονομικό χάος.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρεται στο πιθανό ενδεχόμενο διενέργειας επαναληπτικών εκλογών στην Ελλάδα, σημειώνοντας την αποτυχία των πολιτικών ηγετών να σχηματίσουν συμμαχική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγείται πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, μολονότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των νέων εκλογών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι, στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, έδωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία στα κόμματα που τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δύναμή τους αυξήθηκε μετεκλογικά.

Όπως αναφέρεται, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε οδυνηρές συνέπειες για την ίδια, ενώ είναι άγνωστες οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Στην αρχή της κρίσης, οι οικονομολόγοι ανησυχούσαν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε πανικό στις αγορές, σχετικά με τις υπόλοιπες αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες. Σήμερα, όπως τονίζεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ευελπιστούν ότι έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να τον αποτρέψουν. Μια εμβάθυνση της ύφεσης στην Ευρώπη θα έπληττε και την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» κάνει αναφορά στο αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, αλλά και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το αδιέξοδο έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι η χώρα θα αθετήσει τις δεσμεύσεις της για περιορισμό των δαπανών, όπως προβλέπεται στο σχέδιο διάσωσης, με τελικό αποτέλεσμα την έξοδό της από την Ευρωζώνη,

Στο περιοδικό «Forbes» προβάλλεται η άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη της, καθώς δεν είναι ουσιαστική για την Ευρώπη (μόνο το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), ενώ οι τράπεζες που δάνεισαν την Ελλάδα θα ανακεφαλαιοποιηθούν από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή και η εθνική παραγωγικότητα θα σταθεροποιηθεί αντιστοίχως. Η Γαλλία όμως, όπως εκτιμάται, συνιστά διαφορετική περίπτωση. Αν η Γαλλία παραβιάσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, κανείς δεν θα συμμορφωθεί με αυτό και το ευρώ είναι καταδικασμένο.

Παρόμοιες είναι και οι θέσεις που καταγράφονται στο περιοδικό «Barron’s», σύμφωνα με τις οποίες «ο γάμος της Ελλάδας με το ευρώ είναι καταδικασμένος και το διαζύγιο θα είναι σύντομο». Επιπλέον, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου έδωσε το «τελειωτικό χτύπημα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More