Τεράστια ηλιακή καταιγίδα καταγράφηκε στο φακό


Μια ηλιακή καταιγίδα είναι ικανή να διακόψει τα ηλεκτρικά δίκτυα του πλανήτη μας και να μας καλύψει στο απόλυτο σκοτάδι. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό – ελπίζουμε ποτέ – μπορούμε να απολαύσουμε την εκθαμβωτική ομορφιά αυτού του φαινομένου. Τις παρακάτω εικόνες κατέγραψε η NASA τη περασμένη Τετάρτη, όταν....
μια τεράστια ηλιακή έκλαμψη προκλήθηκε από την απότομη μεταστροφή του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του ηλίου και ενεργειακά σωματίδια - περίπου 100.000.000C – εκτοξεύτηκαν στο διάστημα.

Οι ειδικοί ονόμασαν τη συγκεκριμένη καταιγίδα «Sunspot AR 1476», η οποία είχε διάμετρο 60.000 μίλια. Αν αναλογιστεί κανείς πως η διάμετρος της γης υπολογίζεται στα 8.000 μίλια, συνειδητοποιεί το συγκλονιστικό μέγεθος του φαινομένου.

Ευτυχώς, αυτό το ξέσπασμα ήταν βραχύβιο, χωρίς «στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας», και η NASA δεν αναμένει την εμφάνιση γεωμαγνητικών καταιγίδων στο πλανήτη μας.


Μια ηλιακή καταιγίδα είναι τόσο μεγάλη, που είναι δυνατό να παρατηρηθεί ακόμα και με τηλεσκόπιο στο σπίτι. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αυτά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντηλιακά φίλτρα για τη πρόληψη μόνιμης βλάβης στα μάτια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More