Πρόγραμμα ξενάγησης για μαθητές και ομάδες κοινού σε έκθεση με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα


Πρόγραμμα ξενάγησης μαθητών και ομάδες κοινού σε εκθέσεις με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακοίνωσε η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδ/σου. Οι ξεναγήσεις θα αρχίσουν από τις αρχές Φεβρουαρίου, ύστερα από συνενόηση με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους.
Τίτλος του προγράμματος είναι «Εννέα αρχαιολογικά αινίγματα ζητούν λύση».
Θέμα του προγράμματος αποτελεί η περιήγηση των μαθητών στη μόνιμη έκθεση με τίτλο «Η Ρόδος από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)», που λειτουργεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, με βάση εννέα εκθέματα ξεχωριστού ενδιαφέροντος.

Μια μαρμάρινη κεφαλή ρωμαϊκού αγάλματος εξαγνισμένη με το σημείο του σταυρού, ένα ενεπίγραφο κιονόκρανο-όριο δύο κτημάτων, ισπανικά πιθάρια με γραπτά σύμβολα, γυάλινα φιαλίδια ιατρικής φύσης με αποτετμημένα στόμια, ένα λίθινο παιχνίδι κυβείας, ένα οικόσημο με απεικόνιση μονόκερου, ένας ορειχάλκινος σταυρός με χριστόγραμμα, μια βυζαντινή εικόνα του αγίου Συμεών του Στυλίτη και μια αποτοιχισμένη τοιχογραφία αποτελούν το έναυσμα για την εξερεύνηση της έκθεσης και την επίλυση αρχαιολογικών αινιγμάτων.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο περίπου ωρών και θα προσφέρεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, από τις 2 Μαρτίου 2012, κάθε Παρασκευή, στις 10.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2241365220, Κ. Κεφαλά.
Χώρος διεξαγωγής: Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου.
Ημερομηνία έναρξης: Παρασκευή 2 Μαρτίου.
«ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ…»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με την ιστορία του τάγματος των Iωαννιτών ιπποτών και στην εξοικείωσή τους με την πολεοδομία, τη χωροταξική οργάνωση της ιπποτικής Pόδου και την κοινωνική διάρθρωση της πόλης στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας. Την εμπέδωση των παρεχομένων πληροφοριών εξυπηρετεί η σύνθεση ενός παζλ που εικονίζει το χάρτη της Μεσαιωνικής Πόλης, ενώ η βιωματική προσέγγιση του θέματος επιτυγχάνεται με αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα, στα οποία πρωταγωνιστούν τα παιδιά. Έχει διάρκεια δύο ωρών, απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, στις 10.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2241043360, Α. Κοσμά.
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, 08.00-10.00.
Χώρος διεξαγωγής: Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης.
Ημερομηνία έναρξης: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.
«ΡΟΔΟΣ. Η ΑΠΟΡΘΗΤΗ ΠΟΛΗ»
Θέμα του προγράμματος αποτελεί η συγκριτική παρουσίαση των δύο αποτυχημένων πολιορκιών της πόλης, του Δημητρίου του Πολιορκητή (305/4 π. X.) και του Mωάμεθ του B΄ του Πορθητή (1480μ.X.) και η παράλληλη εξιστόρηση δύο σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή στο νησί. Με βάση μια διάρθρωση θεατρικού χαρακτήρα, το πρόγραμμα επεκτείνεται, όμως, και σε τομείς κατά πολύ ευρύτερους, όπως το ιστορικό πλαίσιο των δύο γεγονότων, τη φυσική και μνημειακή τοπογραφία της πόλης, τόσο κατά την ελληνιστική, όσο και κατά την ιπποτική περίοδο, την τεχνογνωσία και την ενδυματολογία των δύο εποχών, την ηθογραφία των ηρώων τους και τις πολιτειακές και οικονομικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν την ιστορική εξέλιξη του τόπου. Για την αφομοίωση των πληροφοριών έχουν επινοηθεί πρωτότυπα παιχνίδια συναναστροφής με θέμα τις δύο πολιορκίες και θεατρικά δρώμενα.
Το πρόγραμμα διαρκεί τρεις περίπου ώρες και θα προσφέρεται σε μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, κάθε Τρίτη, στις 09.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2241043360, Α. Κοσμά.
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, 08.00-10.00.
Χώρος διεξαγωγής: Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης.
Ημερομηνία έναρξης: Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.
Το είδαμε: rodosalarm.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More