Ποια είναι η καλύτερη χώρα για να εργάζεται κάποιος;

Υπάρχει μία χώρα όπου οι εργαζόμενοι ξυπνούν και πηγαίνουν στη δουλειά τους σφυρίζοντας χαρούμενα. Δουλεύουν με κέφι, χωρίς ιδιαίτερο άγχος και έπειτα, γυρνούν στο σπίτι νιώθοντας πλήρεις από την ημέρα που πέρασαν. 
Όχι, δεν μιλάμε για το στρουμφοχωριό, αλλά για την Ισλανδία. Τη χώρα, των ηφαιστείων, του σχεδόν μόνιμου χειμώνα και – μην το ξεχνάμε – της πρόσφατης οικονομικής κατάρρευσης. 

Οι Ισλανδοί, λοιπόν, είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο και παίρνουν αυτή την ευτυχία μαζί τους και στο χώρο εργασίας τους. Ακόμη κι αν η χώρα τους και οι συνήθειές τους διαφέρουν πολύ από τις δικές μας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να διδαχθούμε. 

1. Ομαδική εργασία. Οι Ισλανδοί εναθαρρύνουν την ομαδική εργασία. Οι στόχοι που θέτουν οι επιχειρήσεις δεν είναι ατομικοί, αλλά ομαδικοί. Έτσι, αναπτύσσεται ομαδικό πνεύμα, οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον συνάδελφό τους και εξαλείφεται η διάθεση για «μαχαιρώματα». Οι επαγγελματικές «κοινότητες» που δημιουργούνται, πολλές φορές μεταφέρονται και εκτός δουλειάς. 

2. Ποικίλα ενδιαφέροντα. Σε πολλές χώρες – και ιδίως στις ΗΠΑ - ένας εργαζόμενος που έχει πολλά ενδιαφέροντα μπορεί να θεωρηθεί ανεπιθύμητος. Οι εργοδότες φοβούνται ότι τα ενδιαφέροντά του θα τον αποσπούν από την εργασία του. Στην Ισλανδία, οι εργοδότες θεωρούν προσόν τα πολλά ενδιαφέρονται, καθώς φανερώνουν έναν εργαζόμενο με πολυσχιδή προσωπικότητα και δημιουργικότητα. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να κάνουν πράγματα που τους γεμίζουν συναισθηματικά, παρά να ασχολούνται μονίμως με τη δουλειά τους. 

3. Πρώτα η οικογένεια. Τη στιγμή που σε πολλές χώρες του κόσμου οι οικογενειάρχες και οι μητέρες είναι «εργαζόμενοι προς αποφυγήν», στην Ισλανδία, η οικογένεια θεωρείται ευνοϊκός παράγοντας στην εργασία. Οι εργοδότες παρέχουν πολύμηνη άδεια στους νέους γονείς και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τους επιτρέπουν να εργάζονται από το σπίτι. 

4. Σωστή διατροφή. Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ο κανόνας στα περισσότερα γραφεία του κόσμου. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι τρώνε κάτι πρόχειρο, συνήθως αμφιβόλου ποιότητας και «στη ζούλα». Όχι στην Ισλανδία! Εκεί, οι εταιρίες διαθέτουν στο προσωπικό ψάρια, λαχανικά και φρέσκα γαλακτοκομικά, τα οποία προμηθεύονται απευθείας από παραγωγούς. Όσο για τα διαλείμματα φαγητού, είναι αρκετά μεγάλα σε διάρκεια. Οι εργαζόμενοι έχουν στο στόμα μόνο το φαγητό τους και όχι... την ψυχή!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More