Αναδρομικό ψαλίδι στις προαγωγές των απόστρατων

«Το τελευταίο κονδύλιο που θα κλείσει στα νέα μέτρα είναι τα ειδικά μισθολόγια» ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων όχι μόνο στο μέτωπο των ενστόλων αλλά και σε άλλους κλάδους και τοποθετώντας τις ανακοινώσεις για τις 14 Σεπτεμβρίου, μαζί με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. 

Το ίδιο στέλεχος εξηγούσε ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο γιατί οι πιέσεις -όχι μόνο από ομάδες εργαζομένων αλλά και σε επίπεδο υπουργών- είναι μεγάλες και ασύμμετρες. Το ζήτημα τίθεται και σήμερα επί τάπητος σε δύο διαδοχικές συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους των αστυνομικών και των καθηγητών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να έχει την πλέον άκαμπτη θέση για τα μισθολόγια δικαστικών ακολουθούμενο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να ξεκλειδώνουν ξανά και ξανά οι κωδικοί αστυνομικών, λιμανικών, ιατρών και καθηγητών που φέρονται να έχουν τα μικρότερα περιθώρια μειώσεων στην μεγάλη μάζα του προσωπικού τους.

Η λύση που έχει βρεθεί για τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η περικοπή των συντάξεων αποστράτων ώστε οι μειώσεις στους εν ενεργεία να είναι μικρότερες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναδρομική κατάργηση της διάταξης περί μισθολογικών προαγωγών βάσει της οποίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι αποστρατευόμενοι από 1/7/2000 και μετά λαμβάνουν συντάξεις 2- 3 βαθμών επιπλέον του βαθμού αποστρατείας τους.

Προτείνεται ο επαναϋπολογισμός όλων των συντάξεων με βάση τον βαθμό αποστρατείας τους. 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια ξεκινούν φέτος με στόχο τα 205 εκατ. ευρώ και από το 2013 θα φέρουν στα ταμεία επιπλέον 360 εκατ. ευρώ, ποσό που εντάσσεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις που μεσοσταθμικά θα καλύπτουν το μνημονιακά τον στόχο του 12%.

Οι περικοπές αφορούν 196.000 εργαζόμενους και προτείνεται κλιμακωτή μείωση: μηδενική για τους μάχιμους ένστολους, περί το 5% για τους υπόλοιπους ένστολους και έως 20% για αρχιερείς και υψηλόβαθμους δικαστικούς.

Επίσης έως 20% απώλεια προτείνεται για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, της τάξης του 8%- 12% για τους πανεπιστημιακούς και περί το 8% για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
http://himaira.blogspot.com/2012/09/blog-post_2258.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More