Στη Ρόδο οι ιππότες Μαλτεζέρ

image
Οι Αυστριακοί Ιππότες του τάγματος της Μάλτας ονομάζονται Μαλτεζέρ και ως τις...


9 Νοεμβρίου θα βρίσκονται στη Ρόδο, με επικεφαλής τον Αυστριακό πρεσβύτερο ηγούμενο του Τάγματος, Γκρέγκορ Χένκελ –Ντόννερσμαρκ.


Μοιάζει με είδηση βγαλμένη από τον Μεσαίωνα, αλλά οι ιππότες συνοδεύουν ομάδα ασθενών, τους οποίους ξεναγούν σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα του νησιού.


Η Ρόδος με το ιστορικό της παρελθόν και τα μνημεία της (η Παλιά Πόλη, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, οι επάλξεις, η τάφρος, η Ακρόπολη, ο Ναός του Απόλλωνα αλλά και η αρχαία Κάμειρος, η μονή του Πανορμίτη στη Σύμη κ.λπ) είναι το καλύτερο σκηνικό για ένα τέτοιο ταξίδι. Μάλιστα, η επίσκεψη των Μαλτεζέρ στη Ρόδο προβλέπει και συνάντηση με τον μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο και επίσκεψη στην Παναγία της Φιλερήμου, όπου φυλασσόταν άλλοτε η εικόνα της Παναγίας, προστάτιδος του τάγματος (έργο της Πρώιμης Μεσαιωνικής περιόδου, που οι ιππότες πήραν μαζί τους φεύγοντας από το νησί).


Η ιστορία των Μαλτεζέρ συνδέεται με τη Ρόδο ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Το 1309, το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας επέλεξε τη Ρόδο ως νέο τόπο εγκατάστασής του και ανέλαβε τη διοίκηση του νησιού από την μέχρι τότε βυζαντινή κυριαρχία, καθεστώς που έμελλε να διαρκέσει για περισσότερα από 200 χρόνια.


Οι ιππότες κατασκεύασαν νέα οχυρωματικά έργα τα οποία αποδείχθηκαν σωτήρια στην αναχαίτιση των επιθέσεων πειρατών και Οθωμανών, που υπέστη η πόλη της Ρόδου, 100 χρόνια αργότερα. Γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα ακολούθησαν και άλλα εντυπωσιακά έργα, μεταξύ των οποίων το Ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου καθώς και ένα Νοσοκομείο, το Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης, για τους προσκυνητές αλλά και τον ντόπιο πληθυσμό.


Οι Μαλτεζέρ διοικούσαν το νησί για 213 χρόνια και μέσω του εμπορίου αλλά και της δομής του Τάγματός τους αναζωογόνησαν το κύρος και τη λάμψη που είχε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους.


Στις 22 Δεκεμβρίου 1522, η Ρόδος κατελήφθη από τις δυνάμεις του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.


Σήμερα, η ιπποσύνη των Μαλτεζέρ είναι ένας τιμητικός τίτλος και οι ιππότες, νέοι οι περισσότεροι, προσφέρουν φιλανθρωπικό έργο αφιλοκερδώς, μετά από εσωτερική εκπαίδευση ενός έτους, στην παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, παραϊατρική εκπαίδευση καθώς και εκπαίδευση στη συνοδεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Μέσω των υπηρεσιών ανθρωπιστικών υπηρεσιών αρωγής που παρέχει, το Τάγμα της Μάλτας, στηρίζει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε 120 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

athensvoice.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More