Σοκαριστικά συμπεράσματα έρευνας για τους έφηβους της Ρόδου!


ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Στεναχωριούνται για τους γονείς τους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, κλείνονται στον εαυτό τους, φοβούνται για το αύριο!..
Σοκαριστικά και τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα μεταξύ μαθητών εφηβικής ηλικίας από την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνήγορου του Παιδιού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε γυμνάσια και λύκεια διαφόρων περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ρόδου, σε μαθητές ηλικίας 14 – 18 χρονών. Η έρευνα εστιάσθηκε στις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης στη ζωή των ιδίων και των οικονομικών τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι όχι απλώς απογοητευτικά, αλλά άκρως ανησυχητικά, δεδομένου ότι «αγγίζουν» τη ψυχική διαμόρφωση και τη σωματική διάπλαση παιδιών που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη ηλικία. Οι ειδικοί επισημαίνουν συγκεκριμένα ότι ο χαρακτήρας και ο ψυχικός κόσμος του ανθρώπου πλάθεται στην εφηβική ηλικία, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αλλαγής τους όταν ξεπεράσουν τα 18 έτη...


Τα παιδιά που απάντησαν στην έρευνα με γραπτά ερωτηματολόγια αναφέρουν με θάρρος και με προφανή θυμό (!), ότι η οικονομική κρίση άλλαξε τη ζωή των ιδίων, κατέστρεψε πολλά όνειρά τους, έχουν φοβίες για το μέλλον και τη σταδιοδρομία τους και προπάντων ότι νοιώθουν μεγάλη στεναχώρια για τους γονείς τους, οι οποίοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν και να τα βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν.
Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από την ίδια έρευνα είναι ότι οι γονείς δεν λένε στα παιδιά πάντα την αλήθεια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά τα ίδια γνωρίζουν τί συμβαίνει.
Ένα στα δύο παιδιά, δηλαδή το 50% γνωρίζει για τη μείωση των μισθών και την ανεργία, βλέπουν ότι οι γονείς τους στερούνται βασικά πράγματα για να μην τα στερήσουν από τα παιδιά τους, αλλά προσπαθούν να προσαρμοσθούν στη σκληρή πραγματικότητα, περιορίζοντας τις εξόδους, τις παρέες, επιλέγοντας πολλές φορές να κλείνονται στον εαυτό τους.
Μέσα σ’ αυτό το θλιβερό τοπίο παιδιά 14 – 18 ετών σκέφτονται να βρουν από τώρα δουλειά για να συμβάλουν στα έξοδα της οικογένειας, αλλά δουλειά δεν βρίσκουν και αυτό τα κάνει περισσότερο ανήσυχα. Τέλος, το 30% των μαθητών που απάντησαν, σκέφτονται από τώρα πως θα βρουν τρόπο να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό, αλλά χωρίς να στεναχωρήσουν τους γονείς τους!..


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More