Το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ» στις 23 Απριλίου στη Ρόδο


ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Με 3.800 άτομα πλήρωμα. Μαζί άλλα 2 αντιτορπιλικά, μια φρεγάτα και ένα σκάφος ανεφοδιασμού. Θα μείνουν τρεις μέρες
Στη Ρόδο είναι προγραμματισμένο να καταπλεύσει στις 23 Απριλίου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «enterprise», που από χθες ναυλοχεί στ’ ανοιχτά του Πειραιά, στο περιθώριο ασκήσεων που γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο, σε συνεργασία με άλλες χώρες, στο πλαίσιο «αναχώματος» στις τουρκικές προκλήσεις για τα πετρέλαια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο...



Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έχει καταπλεύσει στο παρελθόν πολλές φορές στη Ρόδο. Το πλήρωμά του σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες, ανέρχεται σε 3.800 άτομα! Συνοδεύεται δε από 2 αντιτορπιλικά, μία φρεγάτα και ένα σκάφος ανεφοδιασμού. Στη Ρόδο η αμερικανική αρμάδα θα παραμείνει τρεις μέρες και στη συνέχεια θα αναχωρήσει προς Κύπρο – Χάιφα.
Η πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής το πρώτο στην ιστορία αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, απέπλευσε από τη βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια με αποστολή να βρίσκεται σε επιφυλακή στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο. Στη διάρκεια της πορείας του πραγματοποιεί ασκήσεις. Η τελευταία έγινε στις 24-25 Μαρτίου, στην κεντρική Μεσόγειο και δυτικά της Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή ακόμα εννέα μεγάλων πολεμικών πλοίων ΝΑΤΟϊκών χωρών και της Αυστραλίας.
Το «Enterprise» αναμένεται να παροπλιστεί τον Δεκέμβριο του 2012, έχοντας στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε όλους τους πολέμους που έχουν κάνει οι ΗΠΑ τον μισό αιώνα που πέρασε, όπως του Βιετνάμ, του δύο πολέμους κατά του Ιράκ κ.λπ. Το αεροπλανοφόρο καθελκύστηκε το 1961 επί προεδρίας Τζον Κένεντι. Εχει λάβει μέρος στην κρίση των πυραύλων της Κούβας, στον Πόλεμο του Βιετνάμ, στους δύο πολέμους στον Περσικό, ενώ αποτέλεσε το «σκηνικό» της ταινίας «Top Gun», που γυρίστηκε το 1986.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More