Την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, είναι η Εορτή των Θεοφανίων, ημέρα αγιασμού των υδάτων όπου σύμφωνα με την Εκκλησία επιτελείται ο εξαγνισμός του νερού, του πιο σημαντικού και πολύτιμου αγαθού της φύσης χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ζωή.
Το νερό αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Και όμως, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Στον “ανεπτυγμένο” κόσμο, στον οποίο ανήκει και η χώρα μας, νέα φράγματα χτίζονται για να ικανοποιήσουν τις ακόρεστες ανάγκες μας, καταστρέφοντας τους τελευταίους εναπομείναντες υγροβιότοπους. Χημικά και φυτοφάρμακα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα υπόγεια νερά, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας. Το κλίμα αλλάζει (ή μάλλον τα αυτοκίνητά μας και τα εργοστάσιά μας αλλάζουν το κλίμα) και το καλοκαίρι έχουμε ξηρασίες και το χειμώνα πλημμύρες.
Τα Οικολογικά – Ροδιακά παρουσιάζουν σήμερα μια πρωτοποριακή έρευνα για το νερό, πιο συγκεκριμένα για την οικιακή χρήση του, του Δικτύου Μεσόγειος SOS (http://medsos.gr/medsos/) που πραγματοποιείται σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ανάμεσα στα οποία και ο Δήμος Ρόδου (Αττική, Βόλος, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λαμία, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδος).
Τα Οικολογικά – Ροδιακά παρουσιάζουν σήμερα μια πρωτοποριακή έρευνα για το νερό, πιο συγκεκριμένα για την οικιακή χρήση του, του Δικτύου Μεσόγειος SOS (http://medsos.gr/medsos/) που πραγματοποιείται σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ανάμεσα στα οποία και ο Δήμος Ρόδου (Αττική, Βόλος, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λαμία, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδος).
Σκοπός της Έρευνας
Σκοπός της έρευνας είναι καταγράψει τη σχέση των νοικοκυριών με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο και να προωθήσει με εμπεριστατωμένα στοιχεία τα απαιτούμενα βήματα για την ορθολογική χρήση του και τη βιώσιμη διαχείρισή του. Γιατί όμως μια πανελλαδική έρευνα για το νερό στις μέρες μας και ιδίως αναφορικά με τη χρήση του σε οικιακό επίπεδο;
Η εύκολη πρόσβαση μας οδηγεί στο να ξεχνάμε την αξία του
Όλοι μας γνωρίζουμε -έστω θεωρητικά- ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία μορφή ζωής στον πλανήτη χωρίς το νερό. Τις τελευταίες δεκαετίες, στις δυτικές-ευρωπαϊκές κοινωνίες η δυνατότητα πρόσβασης σε καθαρό νερό βελτιώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα κάθε σπίτι να διαθέτει δική του παροχή και το νερό να ρέει άφθονο από τη βρύση μας. Δεν το κουβαλάμε πλέον από τις πηγές, ούτε το αναζητούμε στα ποτάμια. Από το λούσιμο στη σκάφη και το πλύσιμο των ρούχων στις βρύσες των χωριών, περάσαμε , χωρίς μεγάλο πλέον κόπο ή κόστος, στα αυτονόητα πλυντήρια, τα υδρομασάζ και τις πισίνες. Και μόνο όταν διανύουμε μεγάλες περιόδους ανομβρίας ή όταν τύχει να υπάρξει κάποια βλάβη και να έχουμε διακοπή ύδρευσης στο σπίτι μας, φαίνεται να θυμόμαστε οι πιο παλιοί και να συνειδητοποιούμε οι νεότεροι τη σημασία του νερού, και ενδεχομένως την αξία του.
Η αξία του νερού για τις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές
Η σχέση μας με το νερό
Σκοπός της έρευνάς μας λοιπόν, πέραν του να καταγράψει τις συνήθειες μας και τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε, είναι κυρίως να σκιαγραφήσει τη σχέση μας με το νερό: πώς το αντιλαμβανόμαστε, πόσο το γνωρίζουμε, τι σημαίνει για μας, κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να το αποτιμήσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να αποφασίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαχείρισή του, πριν να είναι αργά.
Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων
Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού το Μάρτιο του 2012. Βάσει των αποτελεσμάτων, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σκοπεύει να ξεκινήσει μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης με στόχο την καλύτερη δυνατή εξοικείωσή μας με ζητήματα καθημερινής χρήσης και διαχείρισης του νερού, εξοικονόμησης, ανακύκλωσης. Επιπλέον, να καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις σε θεσμικό επίπεδο για τη διαμόρφωση των κατάλληλων εκείνων πολιτικών, που θα ενσωματώσουν τα συμπεράσματα της έρευνας και θα συμβάλλουν στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Όσο καλύτερα το κατανοήσουμε και γνωρίσουμε τις δυνατότητες ορθολογικής χρήσης του, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε στην ουσιαστική διαφύλαξη του αναντικατάστατου αυτού φυσικού πόρου.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή
Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να επιτευχθεί η διάχυση του ερωτηματολογίου και η συμπλήρωσή του από όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες. Αυτό μπορούν να το κάνουν οι πολίτες μόνοι τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.medsos.gr/erevnanero. Επίσης φορείς όπως περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις, σχολεία, πανεπιστημιακά τμήματα, ο Δήμος Ρόδου και άλλοι δημοτικοί και δημόσιοι φορείς έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της πρωτοβουλίας αυτής. Επίσης τα τοπικά ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνει γνωστή η πρωτοβουλία και μέσω των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων να βοηθήσουν στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου με τη χρήση ηλεκτρονικού συνδέσμου.
Οι φορείς που θα γίνουν πολλαπλασιαστές (όχι τα ΜΜΕ) θα φροντίσουν να διανεμηθεί το ερωτηματολόγιο ενώ από την πλευρά του το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα προβάλει τη συνεργασία με όσους φορείς ανταποκριθούν θετικά στην ιστοσελίδα του και στα e-newsletter της οργάνωσης που θα εκδοθούν, καθώς και μέσω των χορηγών επικοινωνίας της έρευνας (in.gr, tovima.gr, Βήμα FM και οι περιφερειακοί σταθμοί με τους οποίους συνεργάζεται, econews.gr, ενώ διερευνάται και η συνεργασία με τις εφημερίδες ‘Τα Νέα’ και ‘Το Βήμα της Κυριακής’). Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, τον Μάρτιο του 2012, οπότε και θα αναφερθούμε ονομαστικά αλλά και θα ευχαριστήσουμε δημοσίως όλους όσοι συνέβαλαν ως υποστηρικτές στη διεξαγωγή της έρευνας.
Όσοι φορείς και πολίτες θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα ‘Οικολογικά – Ροδιακά’ στα τηλέφωνα 6944640451, 6945953896 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις oikologica.rodiaka@gmail.com dimgrig64@gmail.com . Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.medsos.gr/erevnanero όπου οι πολίτες μπορούν να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου