Το φαράγγι της ΞΕΤΡΥΠΗΤΗΣ , στις πηγές των νερών της Μαλώνας
ΝΑΙ !!!! ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, 17 Ιουνίου, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
Και αυτό που ακολουθεί, αποτελεί την δική μας πολιτική άποψη. Μόνο μέσα από δράσεις όπως αυτή που περιγράφουμε παρακάτω, μπορεί να δημιουργηθεί ελπίδα επιβίωσης (για όλους) …
www.DKblog.gr
Το μέχρι και σήμερα “άγνωστο” στους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες, -ναι σε όλους ανεξαιρέτως που έχουν κυβερνήσει με τον ένα ή άλλο τρόπο από το 1974 μέχρι και σήμερα αυτό το νησί-, φαράγγι της ΞΕΤΡΥΠΗΤΗΣ βρίσκεται στο Μάκκαρη ποταμό, στη περιοχή της Μαλώνας...


 


Μέσα από αυτή τη πολύ στενή σχισμή που σχηματίζουν τα γύρω βουνά, -εξ ου και το όνομα Ξετρυπητή- εκτός από τα νερά των πηγών τους, καταλήγουν το χειμώνα και τα νερά των βροχών που οι παραπόταμοι του Μάκκαρη συγκεντρώνουν από τον κοντινό Προφήτη Ηλία και την ανάμεσα στα χωριά Απόλλωνα και Μαλώνα αγροτική ή δασική περιοχή.

 
Σε αυτό το φαράγγι και σε σημείο που καθόλου δεν θα επηρέαζε την φυσική και περιβαλλοντική ομορφιά της γύρω περιοχής, οι Ιταλοί, τα χρόνια που βρέθηκαν στο νησί ως κατακτητές του, θέλησαν να κατασκευάσουν ένα φράγμα των νερών. Που θα δημιουργούσε ανέξοδα μια από τις μεγαλύτερες “φυσικές” λίμνες που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με τα τεχνικά μέσα της τότε εποχής, στο νησί. Για να χρησιμοποιούν τα νερά της αφενός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, -με παράλληλη κατασκευή περνώντας από τη Ρόδο υδροηλεκτρικού σταθμού- και αφετέρου για την κάλυψη των αναγκών σε νερό άρδευσης ολόκληρης της γύρω καλλιεργημένης αγροτικής περιοχής.
Εκ του αποτελέσματος πλέον φαίνεται, πως οι Ιταλοί μάλλον έφυγαν από τη Ρόδο πολύ νωρίς… Είχαν ακόμα πολλά να δώσουν στο νησί, αφού παρότι πέρασαν ήδη 65 χρόνια, δεν αξιώθηκαν να τα ολοκληρώσουν οι δικοί μας…

“Άβατο” λοιπόν μέχρι σήμερα το φαράγγι αυτό, αλλά και προστατευόμενη ζώνη NATURA (στα χαρτιά). Παρότι μαζί και με την πιο κάτω από αυτό (ακολουθώντας την κατεύθυνση του ποταμού προς την Ιταλική γέφυρα) τεχνητή λίμνη που από τότε προϋπήρχε, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά αξιοθέατα του νησιού. Αυτού του νέου προσώπου που ξαφνικά τώρα που μας βούλιαξαν άπατους, οι αρμόδιοι μας –μηδενός εξαιρουμένου- ανακάλυψαν πως πρέπει να αποκτήσει και το Destination Rhodes ως τουριστικός προορισμός. Προκειμένου όπως τώρα, μετά από σαράντα και πλέον χρόνια λένε, να προσδώσουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν….
Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι...
Μην εξευτελίζεσαι άλλο, παπαγάλε μου... Κι εσύ, πονηρέ πολιτευτή μου, μην κουράζεσαι. Κανείς πλέον δεν σε πιστεύει….
 
Μόνο νύμφες και ανεράδες των νερών συνεχίζουν να κατοικούν μέχρι σήμερα μέσα σε αυτό το φαράγγι. Και μέσα από την εικόνα που αντικρίσαμε όταν μαζί με φίλους από κινήσεις πολιτών της Ρόδου το επισκεφθήκαμε την προηγούμενη Κυριακή, είμαι βέβαιος πως τα λόγια του Δασκάλου, Φώτη Βαρέλη:
«Εγώ είμαι η ΝΥΜΦΗ.
Και είναι η κλήρα μου στα σπλάχνα του βουνού μου ριζωμένη, Θεός μου ο ήλιο που όρισε τη μοίρα μου να’ μαι από φως και Ελλάδα στοιχειωμένη.
Και αν οι καιροί μου διώξουμε τ’αηδόνια και κάθε μούρμουρο νερού στραγγίσει,
Απ’ τα βάθη που έχουν ρίζες τα χρόνια θ’ απολύσω στοιχείο να μ’αναστήσει.»

Τα ίδια και πάλι θ’αταν, αν τότε μαζί με της Σαλάκου αντίκριζε και αυτήν, τη δική μας “νύμφη” της Μαλώνας.

Αντί επίλογου.
Για όλους εσάς που όπως και εμείς, πιστεύεται πως αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος του νησιού μας και πως θα πρέπει με κάθε μέσο από εδώ και πέρα να τον προστατεύσουμε, να τον σεβαστούμε και να βιώσουμε εμπειρίες μέσα σε αυτόν που θα μας γεμίσουν με την θετική του ενέργεια, διοργανώνουμε μια νέα εξόρμηση στο φαράγγι της Ξετρυπητής την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 07.00 το πρωί (λόγω της ζέστης). Σημείο συγκέντρωσης των αυτοκινήτων θα είναι το 35ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ρόδου- Λίνδου, στη περιοχή Kaminari Village. Από εκεί οργανωμένοι σε κομβόι, θα προσεγγίσουμε μέσα από αγροτικό δρόμο στη περιοχή, από όπου και θα αρχίσουμε τη πεζοπορία μας προς το φαράγγι.

Δημήτρης Κούκουλας
Μέλος της ΑΜΚΕ ECOMUSEUM RHODES

http://www.rodosalarm.gr/index.php/i-alli-opsi/4595-2012-06-14-13-30-12


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More