Πως γίνεται η καταπολέμηση ακρίδων στη Ρόδο


Στην καταπολέμηση των πληθυσμών ακρίδων στη Ρόδο προχωρά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά την εμφάνισή τους...
σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Στη σχετική ανακοίνωση, η Διεύθυνση σημειώνει τα εξής: 
- Η καταπολέμηση των ακρίδων γίνεται με συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου κυρίως σε προσβεβλημένες περιοχές με ειδικά συνεργεία. 
- Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έγκαιρα, προχώρησε στην πλήρη αποτύπωση του προβλήματος και χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών κατά τα προηγούμενα έτη...

- Ενημέρωσε όλους τους Δήμους του Νομού, αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, ώστε, όταν βλέπουν εστίες του συγκεκριμένου εντόμου, να επεμβαίνουν αμέσως. 
- Η Περιφέρεια από αρχές Απριλίου προέβηκε στην προμήθεια του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντομοκτόνου ΚΑΡΑΤΕ with Zeon technology 10 CS (δραστική ουσία lambda-cyhalothrin) με πιστώσεις που έχει εγκρίνει για το σκοπό αυτό η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Το εντομοκτόνο αυτό το διαθέτει στους υπεύθυνους των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι πρέπει να οργανώσουν τους ψεκασμούς στις περιοχές όπου έχει εντοπιστεί το πρόβλημα. 
- Οι αρμόδιοι Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με τους Γεωπόνους του Δήμου Ρόδου συντονίζουν τους ψεκασμούς.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι η καταπολέμηση είναι δύσκολη και επίπονη και δεν μπορεί να εξαλειφθεί ο πληθυσμός των ακρίδων αμέσως παντελώς γιατί αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο που κατά καιρούς λόγω διαφόρων συνθηκών, κυρίως κλιματολογικών (θερμοκρασία, υγρασία, βροχοπτώσεις κλπ), διογκώνεται. Επειδή ο πληθυσμός των ακρίδων είναι μεγάλος και απλώνεται σε μεγάλη έκταση η επιχείρηση της καταπολέμησης πρέπει να συνυπολογίσει πέραν του οικονομικού κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι:
- Οι τοπικοί φορείς καλούνται να είναι σε εγρήγορση για τον εντοπισμό των κηλίδων των ακρίδων και να βρίσκονται σε επικοινωνία με την Υπηρεσία μας. 
- Οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη βόσκηση εκεί που γίνεται ακριδοκτονία για 2 περίπου ημέρες.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα: 22410-55926 και 22410-55927.

Πηγή: www.nad.gr
http://parapona-rodou.blogspot.com/2012/05/blog-post_703.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More