Το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι εάν το εισόδημα που εισπράξαμε το 2011 από μισθούς ή από ενοίκια δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, σημαίνει αυτόματα...
ότι η δήλωση δεν στέλνετε μέσω internet; Λάθος.
Φέτος όπως όλοι ξέρουμε υπάρχει μια μεγάλη διαφοροποίηση τον τρόπο αποστολής των φορολογικών δηλώσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα αυτών θα πρέπει να αποσταλεί μέσω διαδικτύου και πολύ λιγότερες με τους παλαιούς παραδοσιακούς τρόπους (κατάθεση στην εφορία ,αποστολή μέσω ταχυδρομείου).
Ποιοι όμως θα είναι αυτοί που θα κάνουν αναγκαστικά την δήλωση τους μέσω Internet και ποιοι μπορούν να επιλέξουν το δρόμο της εφορίας?
1. Όλοι οι επαγγελματίες ανεξαρτήτως εισοδήματος
2. Όσοι λαμβάνουν επιχειρηματική αμοιβή .
3. Οι φορολογούμενοι που το ατομικό τους φορολογητέο εισόδημα ξεπερνά τα 12000 ευρώ και δεν λαμβάνον σύνταξη.
Το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι εάν το εισόδημα που εισπράξαμε το 2011 από μισθούς ή από ενοίκια δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ σημαίνει αυτόματα ότι η δήλωση δεν στέλνετε μέσω internet;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι φυσικά και ΟΧΙ, διότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα υπάρξουν χιλιάδες φορολογούμενοι που άλλα είναι τα πραγματικά εισοδήματα που θα δηλώσουν και άλλα, μάλιστα αρκετά υψηλότερα, θα είναι τα φορολογητέα που θα κληθούν να πληρώσουν βάσει αυτών !
Η τεράστια αυτή διαφορά που θα υπάρχει στο εισόδημα δημιουργείτε φυσικά από τα περιβόητα τεκμήρια τα οποία αυξήθηκαν κατά πολύ με τις αλλαγές που επιβλήθηκαν το περσινό καλοκαίρι. Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχει κάποιος πάρα πολλά περιουσιακά στοιχεία για να ξεπερνά το φορολογητέο εισόδημα του τα 12.000 ευρώ και να είναι αναγκασμένος έτσι να στείλει την δήλωση του μέσω διαδικτύου ερχόμενος φυσικά αντιμέτωπος με το εκκαθαριστικό πολύ πιο σύντομα από ότι άλλες χρονιές, διότι η εκκαθάριση θα γίνει πολύ πιο σύντομα και μάλιστα θα περιλαμβάνει και έκτακτη εισφορά διότι το εισόδημα θα ξεπερνά τα 12.000 που είναι ο χαμηλότερο όριο της επιβολής έκτακτης εισφοράς επί του «εισοδήματος» άσχετά αν αυτό υπάρχει η είναι προϊόν φαντασίας του υπουργείου οικονομικών μέσω των τεκμηρίων .
Για να καταλάβουμε τι εννοούμε χαρακτηρίζοντας «προϊόν φαντασίας του υπουργείου οικονομικών» τα τεκμαρτά εισοδήματα αρκεί να αναφέρουμε 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα φορολογούμενων που ενώ δεν έχουν εισόδημα, η έχουν πολύ χαμηλό θα κάνουν την δήλωση τους ηλεκτρονικά.
Παράδειγμα 1ο
Άνεργος με σπίτι 70 τ.μ που του δίνετε δωρεάν από τους γονείς του, Αυτοκίνητο 1400 κ.εκ μοντέλου 2007 και έχει και πληρώνει και 3000 στο δάνειο του αμαξιού.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος αν και με μηδενικό εισόδημα μέσα στην χρονιά θα πρέπει να κάνει την δήλωση του ηλεκτρονικά διότι το φορολογητέο εισόδημα του είναι 14000 ευρώ!!!!! Και ο φόρος που θα κλιθεί να πληρώσει θα είναι 1.643 ευρώ βάζοντας μάλιστα και 3.500 αποδείξεις στον κωδικό 049 και ακόμα η έκτακτη εισφορά θα είναι άλλα 140 ευρώ και όλα αυτά με μηδενικό εισόδημα!!!
Παράδειγμα 2ο
Ζευγάρι με την γυναίκα άνεργη, το άνδρα να εισπράττει ετήσιο εισόδημα 8000 από εργασία σε πιτσαρία, νοικιάζουν σπίτι 80 τ.μ , έχουν ένα εξοχικό από κληρονομιά στο χωριό 60 τ.μ κατασκευής του 1950, και έχουν και ένα Ι.Χ 1600 κ.εκ μοντέλο του 2001 και πληρωμή καταναλωτικού δάνειο 3000 ευρώ.
Εδώ πάλι θεωρητικά ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να κάνει την δήλωση του ηλεκτρονικά διότι το εισόδημα του είναι κάτω από τα 12000 ευρώ , όμως το Υ.Ο έχει άλλη άποψη και ανεβάζει το φορολογητέο εισόδημα τους στα 15.600 ευρώ και τους φόρους που θα πληρωθούν, βάζοντας φυσικά και τις σωστές αποδείξεις, θα πληρώσει φόρο 1400 ευρώ και έκτακτη εισφορά 156 ευρώ!!!!!
Με αυτά τα 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα καταλαβαίνουμε ότι τελικά θα είναι αρκετοί φορολογούμενοι που δεν θα γνωρίζουν ότι η δήλωση τους δεν μπορεί να πάει στην εφορία αλλά και ότι η επιλογή του υπουργείου για αναγκαστική υποβολή της δήλωσης μέσω taxisnet για όσους έχουν φορολογητέο εισόδημα άνω των 12000 ευρώ δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία με εξαίρεση τους «τυχερούς» που λαμβάνουν σύνταξη που απαλλάσσονται σε κάθε περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής.
Μεγάλη προσοχή!!!!!
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε στους φίλους φορολογούμενους να ελέγξουν προσεκτικά τον τρόπο αποστολής της δήλωσης και να μην εφησυχαστούν ότι θα την στείλουν ταχυδρομικά διότι θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαρακτηριστεί η δήλωση εκπρόθεσμη με συνέπεια αυτού να πληρωθούν πρόστιμα και παραπάνω φόροι, διότι π.χ δεν θα αναγνωρίζετε ο κωδικός 049 που αφορά τις αποδείξεις σε εκπρόθεσμη δήλωση με συνέπεια να πληρωθεί φόρος 10% επι του ποσού των αποδείξεων που θα έπρεπε να αναγράψει ,και ακόμα θα επιβληθεί προσαύξηση 1% επί του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης της δήλωσης. Αν υπολογίσουμε μέσα σε όλα και τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στις εφορίες είναι πολύ πιθανό να αργήσει να ανακαλυφθεί το λάθος του φορολογούμενου και τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα. Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε να μην πάνε όλοι τελευταία στιγμή να βγάλουν κλειδάριθμο διότι οι ουρές στα τμήματα των εφοριών είναι τεράστιες και μάλιστα τις Παρασκευές τα συγκεκριμένα τμήματα δεν έχουν συναλλαγή με το κοινό.
*Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι Φοροτεχνικός-Οικονομικός Αναλυτής και μέλος του Δ.Σ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Φορολογικών Αναλύσεων
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου