Βάζουν ενέχυρο τις περιουσίες τους πολλοί ροδίτες για λίγο ρευστό!


ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ

Αυτοκίνητα πολυτελείας, σκάφη, μοτοσικλέτες, ακόμη και φορτηγά μεταφέρονται στην Αθήνα για δάνεια λίγων χιλιάδων ευρώ!
Για μια… χούφτα ευρώ βάζουν υποθήκη τις περιουσίες τους οι Ροδίτες!
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ‘γονατίζουν’ όλο και περισσότερους συμπολίτες μας και νοικοκυριά με αποτέλεσμα να ψάχνουν με κάθε τρόπο να βρουν τρόπους για να αποκτήσουν ρευστό...



Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους είναι το ενέχυρο ή η πώληση. Και το μέρος που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος είναι φυσικά το ενεχυροδανειστήριο. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για άλλου είδους ενεχυροδανειστηρίων που έχουν ως αντικείμενό τους την ενεχυρίαση ή πώληση αυτοκινήτων και σκαφών. Τέτοιες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει στην Ελλάδα, παρέχοντας δάνειο έως και 50.000 ευρώ, χωρίς ελέγχους και εκκαθαριστικά σημειώματα, με ενέχυρο αυτοκίνητο ή σκάφος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποτελούν «σωσίβιο» για επιχειρηματίες και ιδιώτες, που αναζητούν άμεσα μετρητά, αλλά βρίσκονται στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» ή δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν για άλλους λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από πέρσι παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση εκείνων που καταφεύγουν στα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων. Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται κυρίως στην Αθήνα, παρέχουν ενέχυρο ή πώληση πολύ εύκολα αλλά πολύ… φτηνά! Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών ενεχυριάζεται για 1.900 ευρώ ενώ πολύ ακριβά αυτοκίνητα όπως Πόρσε, πολυτελή γιότ, αλλά και μοτοσικλέτες, καθώς και φορτηγά, ενεχυριάζονται από 3.000 ευρώ -ποσά τα οποία, μαζί με μία επιβάρυνση, όταν παρέλθει ο συμφωνημένος χρόνος επιστρέφονται, όπως και το όχημα, στον ιδιοκτήτη. Προϋπόθεση από την πλευρά του πελάτη είναι, αυτός να είναι άνω των 18 χρόνων και ο κύριος κάτοχος του οχήματος. Εκτός από το όχημα πρέπει να προσκομίσει την άδεια κυκλοφορίας, χωρίς παρακράτηση κυριότητας, ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και όλα τα κλειδιά.
ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Τα συνηθισμένα ενεχυροδανειστήρια πάντως, αγοράζουν ή ενεχυριάζουν κοσμήματα και χρυσό. Στη Ρόδο λειτουργούν νόμιμα ενεχυροδανειστήρια που αποδίδουν αποδείξεις αγοράς ή ενεχυρίασης. Ανάλογα με την κατάσταση του ενέχυρου και την οικονομική του εκτίμηση, δίδονται και τα χρήματα.
Το τελευταίο πεντάμηνο, η κίνηση στα Ροδίτικα ενεχυροδανειστήρια έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμπολίτες μας μη έχοντας άλλον τρόπο για να βρουν ρευστό, στρέφονται στο ενέχυρο ή στην πώληση. Επειδή όμως παρουσιάστηκε ‘έξαρση’ στις πωλήσεις χρυσού, οι ενεχυροδανειστές άρχισαν να δέχονται και ασήμι!
Ασημικά σκεύη, κοσμήματα, δαχτυλίδια κ.λπ. με μικρές ή μεγάλες ποσότητες σε ασήμι γίνονται δεκτά. Κι αυτό αποτελεί ανησυχητικό στοιχείο για την τοπική κοινωνία.
Ωστόσο, κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα κρίση ‘θησαυρίζουν’ παρέχοντας πόρτα – πόρτα ή κατ’ οίκον υπηρεσίες ενεχυρίασης ή πώλησης. Αυτές οι περιπτώσεις είναι παράνομες και ο πελάτης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Να μαθαίνει τις τιμές στο χρυσό ή ασήμι και να ζητάει αποδείξεις.
Διότι, μέσα στο κλίμα πανικού και κατάθλιψης που μας έχει κυριεύσει όλους, λιώνει μαζί με τα κοσμήματα που καταλήγουν στα χέρια των κερδοσκόπων - καιροσκόπων, και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων.  
Π.Ντ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More