Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 31 Μαρτίου στη Ρόδο, στην αίθουσα ‘‘Ροδίνι’’...
η κοινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου και του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, που είναι το παλαιότερο και το μεγαλύτερο Μουσικό Σχολείο της χώρας. Στη συναυλία συμμετείχαν συνολικά 85 μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Παλλήνης και άλλοι τόσοι του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά εμφανίζεται στη Ρόδο μαθητική συμφωνική ορχήστρα (συμμετείχαν 60 μαθητές από τα δύο σχολεία). Εξαιρετικά σημαντική είναι και η φιλοσοφία των δύο σχολείων να παρουσιάζουν πρωτότυπα έργα σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Η συναυλία ξεκίνησε με την Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή με έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών και ακολούθησε το Σύνολο Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου (υπεύθυνοι καθηγητές Νίκος Χασάπης και Γιάννης Ριζόπουλος) το οποίο παρουσίασε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδοχή του “Clocks”.
Στη συνέχεια, οργανικό σύνολο στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση το έργο του καθηγητή του σχολείου Ευάγγελου Μάνδηλα ‘‘Images’’, καθώς και μια διασκευή από τον ίδιο του ‘‘Jesus Christ Superstar’’, του A. L. Webber, με τη συμμετοχή στο τελευταίο της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του σχολείου υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Μάνδηλα σε μια ερμηνεία που ξεσήκωσε τους θεατές.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης που διηύθυνε ο Χρήστος Μητσάκης, στο έργο ‘‘3 Ελληνικές Θαλασσινές Εικόνες’’ (πάνω σε παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου), του Μιχάλη Βεκιάρη, καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Ήταν η πρώτη εκτέλεση της ορχηστρικής γραφής του έργου, ενώ η γραφή για κουιντέτο εγχόρδων είχε παρουσιαστεί στις 30 Μαρτίου 2011 στη Θεσσαλονίκη. Και αυτές οι συνθέσεις έτυχαν θερμότατης υποδοχής από το κοινό.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκε η μονόπρακτη κωμική όπερα ‘‘Το Καναρίνι’’, του Γιάννη Δροσίτη, καθηγητή του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης σε λιμπρέτο Καστρινού. Η πρώτη παρουσίαση αυτής της όπερας έγινε στις 29 Μαρτίου 2011 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στα πλαίσια του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Όπερας, και πάλι με τη συνεργασία των δύο σχολείων. Στη Ρόδο το έργο παρουσιάστηκε, όπως και στην Αθήνα, από τη Μικτή Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, με τη συμμετοχή μουσικών και χορωδών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Μητσάκη. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι μαθητές του προσκεκλημένου σχολείου Βαβύλης Πλάτωνας, Κετεντζιάν Έλλη, Κουρτικάκη Ειρήνη και Παχυγιάννη Μαρία-Ειρήνη.
Το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού και οι επευφυμίες απέδειξαν ότι η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία. Το όλο εγχείρημα δεν θα ήταν όμως επιτυχές χωρίς τη βοήθεια που πρόσεφεραν οι χορηγοί που αναφέρονται στη συνέχεια: 1. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Κος Γιάννης Μαχαιρίδης που πάντα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες μας και το απέδειξε έμπρακτα για μία ακόμα φορά με τη δωρεά 2 τυμπάνων κλασικής ορχήστρας τα οποία ήταν απαραίτητα για την επιτυχία της εκδήλωσης. 2. Ο Δήμος Ρόδου και ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος πολιτισμού κ. Σάββας Διακοσταματίου που στηρίζει τις προσπάθειες μας και μοιράζεται το όραμα του σχολείου μας για την ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού και της τέχνης στον τόπο μας , για την παραχώρηση της αίθουσας «Ροδίνι» και τη φιλοξενία μαθητών στο κέντρο λογοτεχνών. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Μανωλά για την εξαιρετική συνεργασία. 3. Την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για την παραχώρηση του καταλύματός της στη μεσαιωνική πόλη 4.Τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων Best Western Plaza και Semiramis για τη φιλοξενία των μαθητών 5. Το μουσικό οίκο Music Spot (κ. Κατσέλας) για την ηχητική επένδυση της εκδήλωσης 6. Το τυπογραφείο του κ. Νίκου Χατζηκαλημέρη για τα προγράμματα και τις αφίσες 7. Την ένωση ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και προσωπικά τον Κο Δρακιού Σωτήρη για τη μεταφορά των μαθητών 8. Την ένωση ξεναγών και προσωπικά τον Κο Τριανταφύλλου Μιχάλη για την ξενάγηση των μαθητών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου 9.Τον Κο. Ηλία Κάτρη για τη μεταφορά των οργάνων 10. Το Foto Eva (κ. Κατσιδώνης) για τη βιντεοσκόπηση της παράστασης 11. Το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τους γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου που φιλοξένησαν μαθητές του Σχολείου της Παλλήνης .
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση.
Συμμετοχή της παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Ρόδου στο Μπαζάρ της Δωδεκανησιακής Μέλισσας
Την Κυριακή 1η Απριλίου η παραδοσιακή χορωδία και ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ρόδου συμμετείχαν στο φιλανθρωπικό μπαζάρ που διοργάνωσε το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα». Η φιλοσοφία του Μουσικού Σχολείου είναι να στηρίζει εκδηλώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό και κατά συνέπεια οι καθηγητές Παππούλη Διονυσία, Μάστορα Σταματία (διευθύντριες της παρ. χορωδίας του σχολείου) και Παραγυιός Γεώργιος (διευθυντής της παραδοσιακής ορχήστρας) αποδέχθηκαν με χαρά το σχετικό αίτημα για τη συμμετοχή των παραδοσιακών συνόλων του σχολείου στη φιλανθρωπική αυτή εκδήλωση. Παρουσιάσαν ένα κύκλο από παραδοσιακά τραγούδια της σαρακοστής καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στη μεγάλη κυρία του παραδοσιακού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου που χάθηκε πρόσφατα. Το κοινό συμμετείχε με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα τραγουδώντας μαζί με τους μαθητές και κρατώντας το ρυθμό με παλαμάκια.
Δηλώνοντας παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της Ρόδου και εκπληρώνοντας το ρόλο μας ως Μουσικό Σχολείο με άνοιγμα στη κοινωνία, σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τις δράσεις μας και να μας τιμήσετε με τη παρουσία σας σε επόμενες εκδηλώσεις.
Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία και χαρούμενες μελωδίες.
Καλή Ανάσταση.
Μουσικό Σχολείο Ρόδου
Τηλ. 22410 65651 10-04-2012
http://parapona-rodou.blogspot.com/2012/04/blog-post_5049.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου