Η άλλη πλευρά της Χριστιανοσύνης με έναν Ροδίτη Επίσκοπο στα βάθη της Αφρικής


ΡΟΥΑΝΑ – ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

Στις πιο φτωχές περιοχές της Αφρικανικής Ηπείρου αγωνίζεται και επιτελεί σημαντικό έργο, μαζί με τη βοήθεια ιεραποστολών
Με λαμπρότητα τελέσθηκε η ακολουθία της Αναστάσεως στο Μπουρούντι και στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα  με την συμμετοχή σύσσωμης της Ελληνικής Κοινότητας, Ρώσων, Σέρβων, Πολωνών και Αφρικανών Ορθοδόξων, παρά τις καταρρακτώδεις βροχές...



Η Ακολουθία της Αναστάσεως τελέσθηκε στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου λόγω της επικρατούσης κατάστασης στην χώρα ενώ η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργιά τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής και ακολούθως ο Εσπερινός της Αγάπης.

Μετά την ανάγνωση της Εγκυκλίου του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ , ο Επίσκοπος κ. Σάββας, που κατάγεται από τη Ρόδο και τη Χάλκη, μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους τους παροίκους για την άριστη συνεργασία και την συμμετοχή τους στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, ευχαρίστησε τους αφρικανούς συνεργάτες της ιεραποστολής για την ανιδιοτελή προσφορά τους και τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους, Συνδέσμους, Αδελφότητες, μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και τους φίλους της Ιεραποστολής, που συμβάλουν στο Ανθρωπιστικό-Ιεραποστολικό  Έργο της Επισκοπής η οποία κατόρθωσε με την συμβολή των παραπάνω σε δύο χρόνια σημαντικό έργο σε μία από τις δυσκολότερες και ακριβότερες χώρες της Αφρικής, με την συμπαράσταση τους σήμερα ακούσθηκε το Χριστός Ανέστη σε κατάμεστους Ναούς.


Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι Ορθόδοξοι από την Ρουάντα βρέθηκαν στο Μπουρούντι προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα ένεκα του ότι ο Πρώτος Ορθόδοξος Ναός στην χώρα τους βρίσκεται ακόμη στην αρχική φάση ανοικοδόμησης.

Ακλούθησε η προσφορά γεύματος αγάπης σε όλους τους Αφρικανούς από την Επισκοπή ενώ αργότερα παρατέθηκε δεξίωση από την Ελληνική Κοινότητα Μπουρούντι για τους παροίκους.
Romfea.gr
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΣΑΒΒΑΣ
Ο Ροδίτης Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββας ενθρονίστηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα.
Έκτοτε, εκτελεί ένα πολύ δύσκολο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο στην κεντρική Αφρική, προσπαθώντας να διαδώσει τον λόγο της Ορθοδοξίας.
Ο κ. Σάββας έλκει την καταγωγή του από την Ιαλυσό της Ρόδου. Είναι  πτυχιούχος της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ομιλεί εκτός της ελληνικής, την αγγλική και αραβική γλώσσα.
Το έτος 1990 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Θάρρι Ρόδου από τον τότε Ηγούμενο της Μονής και νυν Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1991 και Πρεσβύτερος το έτος 1993 από τον Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ρόδου κ. Απόστολο, λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Κατά την εκεί οκταετή διακονία του, υπηρέτησε ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χάλκης και ως Εφημέριος σε Ενορίες της Ι. Μ. Ρόδου.
Κατόπιν προσκλήσεως του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου Ζ΄ ενετάχθη στόν ιερό κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διορισθείς Εφημέριος στόν Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, αναλαβών και την διεύθυνση του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου.
Το έτος 2001 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Επιτροπεύων στην Επιτροπείαν Αλεξανδρείας και Υπεύθυνος των Οικονομικών του Πατριαρχείου.
Μετά την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανάσιος» με την προσωπική μέριμνα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β΄, διορίσθηκε Σχολάρχης αυτής, καθώς και Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκπαιδεύσεως.
Την 6ην Οκτωβρίου του έτους 2009 με εισήγηση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας.
Σημειώνεται ότι Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββας (κατά κόσμον Σάββας Χειμωνέτος) είναι ο πρώτος ορθόδοξος επίσκοπος που χειροτονήθηκε στην περιοχή, η οποία αποτελεί μία από τις πιο φτωχές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου και του πλανήτη.
Θυμίζουμε ακόμη ότι κατά την χειροτονία του (που έγινε το 2009) συμμετείχαν εκτός από τους ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, καθώς και μεγάλη ομάδα προσκυνητών που μετέβησαν στην Αλεξάνδρεια από την γενέτειρά του με επικεφαλής την –τότε- δήμαρχο Χάλκης κα Ελένη Παναγή.
Ο Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββας επισκέπτεται πολύ συχνά την Ρόδο και τελεί λειτουργίες σε πολλούς ναούς ανά το νησί.

http://www.rodosalarm.gr/index.php/koinonia/2929-2012-04-17-01-38-41

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More