Περιοχή υψηλού κινδύνου η Ρόδος για ηπατίτιδα Β΄!


ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΝΤΑΔΑ

Σε ορισμένα χωριά η κατάσταση ήταν παλαιότερα ενδημική, αλλά τώρα σημειώνεται υποχώρηση των κρουσμάτων
Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς η Ηπατίτιδα να φαντάζει μακρινή ασθένεια που δε μας αφορά. Όμως εκτιμάται ότι περισσότεροι από 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B ή C και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν...



Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς μελέτη που έγινε έδειξε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε αύξηση κατά 21% των κυρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος εξαιτίας της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Η πρόληψη της ηπατίτιδας Β συνίσταται στον εμβολιασμό, ενώ για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο. Ως πρόληψη πρέπει να θεωρούμε τη σωστή ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης των ιών και τις συνέπειες τυχόν λοίμωξης.
Η μετάδοση των ιών της Ηπατίτιδας B και C γίνεται με την αιματογενή οδό ή με τη σεξουαλική επαφή. Οι μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του δεν αποτελούν σήμερα πρόβλημα για τη μετάδοση ηπατίτιδας λόγω του συστηματικού ελέγχου που διενεργείται στις μονάδες αιμοδοσίας.
Η κοινή χρήση συρίγγων κατά τη λήψη ναρκωτικών ουσιών, μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τατουάζ και η σεξουαλική επαφή με άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα αποτελούν τους κύριους τρόπους μετάδοσης.

Στο 1/3 των ατόμων που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας κινδύνου.
Προηγούμενες έρευνες έδειχναν αυξημένα ποσοστά ηπατίτιδας Β σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην πρώτη πεντάδα βρισκόταν η Ρόδος, μαζί με την Καρδίτσα, τη Θράκη, τη Βοιωτία και την Ηλεία. Μάλιστα σε ορισμένα χωριά της Ρόδου η κατάσταση ήταν ενδημική.

http://www.rodosalarm.gr/index.php/koinonia/3036-2012-04-21-02-26-40

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More