Όπως ίσως γνωρίζετε η Google εφαρμόζει μια νέα πολιτική απορρήτου και είναι κάτι το οποίο και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι οι χρήστες. Έχουμε αναφερθεί κατά κόρον σε αυτά τα θέματα στο osarena και συνοπτικά για όσους δε γνωριζουν το θέμα έχει ως εξής:
Σχεδόν όλοι έχουν καποιο λογαριασμός σε καποια υπηρεσία της Google (Gmail, YouTube, GoogleDocks, κλπ). Ακομα περισσότεροι χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης της.
Αν νομίζετε πως η Google είναι μια cool εταιρεία που προσφέρει όλα αυτά τα καλούδια σε εμάς τους κακόμοιρους χρηστές, δωρεάν και χωρίς καποιο όφελος, καλωσορίσατε στη (σκληρή) πραγματικότητα.
Η Google είναι μια τεράστια εταιρεία που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Τα προιόντα της δηλαδη, τα οποία όντως προσφέρει δωρεάν στους χρήστες δουλεύουν με τέτοιο τρόπο, ωστε να συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες για αυτόν (αναζητήσεις, μουσική, ταινιες, ενδιαφέροντα, φύλλο, θρησκευτικές, πολίτικες πεποιθήσεις, κλπ), ωστε να του “προσφερουν” τις ανάλογες διαφημίσεις.
Έτσι και το αλλιώς το μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων εσόδων της Google, προέρχεται από τις διαφημίσεις.
Βέβαια η αλήθεια είναι πως η Google, έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με τα διάφορα κατεστημένα που έχουν πλέον γίνει πολυεθνικά (πχ μουσική βιομηχανία) και παράλληλα απειλείται και αυτή από διάφορα νομοθετήματα στυλ PIPA/SOPA/ACTA.
Για να το πούμε πιο απλά η Google έχει άμεση πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο πελατειακό κοινό δισεκατομμυρίων ανθρώπων (όσων δηλαδη χρησιμοποιούν το διαδίκτυο) και λόγω της δικτυακής της φύσης, μπορεί να πουλάει πολλά προιόντα (μουσική, ταινιες, βιβλία) πολύ φθηνότερα απ’ όσο οι ανταγωνιστές της “βιομηχανίες”.
Φυσικά η Google δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει μέρος αυτού του πελατειακού κοινού και έτσι έχει κάνει την πολιτική απορρήτου της… πλαστελίνη.
Να μπορεί να δηλαδη να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της κάθε χώρας, ασχέτως αν αυτή έχει κανονικά εκλεγμένες κυβερνήσεις η είναι καθεστωτικές.
Έτσι όλα αυτά τα ατομικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον καθένα μας (αναζητήσεις, μουσική, ταινιες, ενδιαφέροντα, φύλλο, θρησκευτικές, πολίτικες πεποιθήσεις, κλπ), καταγράφονται στους server της και αν καποια κυβέρνηση η καθεστώς ζητησει οτιδήποτε η Google θα τα διαθέσει.
Λογικό αλλωστε, να προτιμήσει να χάσει μερικούς εκατοντάδες χρήστες, πάρα να έρθει σε ρήξη με καποια χώρα (κυβέρνηση) και να χάσει μια πελατειακή βάση εκατομμυρίων. Από εκεί και πέρα φυσικά, είναι θέμα ελάχιστων λεπτών ωστε να εντοπίσουν οι αρχές της όποιας κυβέρνησης, κάποιον χρήστη (δείτε περισσότερα για αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον).
Η Google λοιπόν, αλλάζει ριζικά τη πολιτική απορρήτου που έχει (εις βάρος των χρηστών), κάνοντας το εξής:
Όποια αναζήτηση κάνει κάποιος από τη μηχανή της η οτιδήποτε άλλο από τα προιόντα της χρησιμοποιήσει αυτά θα καταγράφονται και θα φαίνονται δημόσια απ’ όλους.
Ας τα πούμε με απλά παραδείγματα ωστε να γίνουν αντιληπτά:
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ομοφυλόφιλοι και συν τα υπόλοιπα να επισκέπτονται η να έχουν συμμετοχή σε σελιδες του ενδιαφέροντος τους. Κάποιοι άλλοι ίσως χρειαστεί είτε για έρευνα (φοιτητική, επαγγελματική) η για όποιον άλλο λόγο (δικαίωμα του καθενός αλλωστε), να κάνουν αναζήτηση για θέματα που αφορούν ναρκωτικά.
Άλλοι για θέματα θρησκευτικού, πολιτικού, ακτιβιστικου η οποιουδήποτε άλλου περιεχομένου.
Όλα αυτά πλέον θα είναι ορατά δημόσια. Δηλαδή θα φαίνεται ότι στον χρήστη Τάδε του αρέσουν καποιες συγκεκριμένες σελιδες, τραγούδια, ταινιες και τέλος πάντων να είναι ορατά εις άπαντες οι θρησκευτικές, πολιτικές του πεποιθήσεις και όλα τα υπόλοιπα.
Όποια δηλαδη κίνηση κάνει στο διαδίκτυο κάποιος, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι επιλογές του αυτές να είναι δημόσιες ορατά.
Για σκεφθείτε, όταν εσείς ψάχνετε πχ, στον υπολογιστή του σπιτιου σας, κάτι ευαίσθητο και προσωπικό για εσάς και όταν την επόμενη συνδεόσαστε στον υπολογιστή της δουλειάς σας, με τον Gooogle λογαριασμό σας (πχ να δείτε τα mail σας) η Google θα σας εμφανίζει διαφημίσεις του περιεχομένου που αναζητήσατε και που θα θέλατε να είναι κρυφό.
Έγινε κατανοητό πιστευω. Η πολιτική λοιπόν αυτή της Google (αν και εμμέσως εφαρμόζεται), επίσημα θα τεθεί σε ισχύ από 1 Μαρτίου 2012.
Δεδομένης της κατακραυγής (έχει πείρα η Google με αυτές), δίνει τη δυνατοτητα στους χρήστες να επιλέξουν αυτές οι επιλογές να μην είναι ορατές δημόσια.
Μη περιμένετε φυσικά η Google, να το διαφημίσει κιολας αυτό. Δεν τη συμφερει αλλωστε. Η διαδικασια, για το κάνετε, να κρύψετε δηλαδη από κοινή θέα, αναζητήσεις και επιλογές σας, είναι πολύ απλή:
1. Επισκεφθείτε τη σελιδα με το ιστορικό, αναζητήσεων που έχετε κάνει. Αν δεν έχετε ξαναπάει εκεί, θα εκπλαγείτε, καθώς όπως θα δείτε η κάθε αναζήτηση σας είναι καταγεγραμμένη:
https://www.google.com/history
2. Αν δεν έχετε ήδη κάνει login με τον Google λογαριασμό σας, πηγαίνοντας στη παραπάνω σελιδα θα σας ζητησει να κάνετε.
Μόλις πάτε εκεί, πατήστε το κουμπακι: Κατάργηση όλου του Ιστορικού Ιστού:
3. Θα σας ζητησει επιβεβαίωση, άρα πατήστε το κουμπακι: Ναι:
Αυτό ήταν. Διαγράψατε τις αναζητήσεις σας στο διαδίκτυο και τις παύσατε για από εδώ και εξής. Το παραπάνω, αν δεν κάνω λάθος η Google, δίνει το δικαίωμα να το κάνετε μέχρι και σήμερα (23/2) η την 25/2.
Να λάβετε υπ’ όψη, ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως τα δεδομενα σας θα σταματήσουν να αποθηκεύονται στους servers της Google η πως δεν θα τα διαθέσει αν της τα ζητήσουν οι υπηρεσιες ασφαλείας της χώρας.
Απλά δεν θα εμφανίζονται δημόσια οι προτιμήσεις, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς μπορούν να δείξουν θρησκευτικές, κοινωνικοπολιτικές η άλλες προσωπικές πεποιθήσεις.
-Η πρόταση μας είναι να χρησιμοποιείτε καποια άλλη μηχανή αναζήτησης. Φυσικά σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για αυτές της Bing, Yahoo, οι οποίες φέρονται όπως αυτή της Google, ενώ παράλληλα τα δεδομενα των χρηστών, καταλήγουν απ’ ευθείας και στους severs διαφόρων υπηρεσιών (πχ του FBI).
Υπάρχουν όμως και άλλες ασφαλείς μηχανές αναζήτησης και μπορειτε να τις βρείτε στα σχετικά αρθρα μας: Search Engines/osarena.-Θα επιμείνουμε, ιδιαίτερα αυτές τις εποχές, στο θέμα Ανωνυμία και Ασφάλεια και με άλλα αρθρα, μα μπορειτε όμως να βρείτε πολλά και στο:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου