Στην τελική ευθεία περνά η δημιουργία του Οικομουσείου της Ρόδου


oikomouseio rodou

 Στην τελική ευθεία περνά η δημιουργία του Ecomuseum της Ρόδου μέσα από το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας South East Europe 2007-2013 (SEE) και την κοινή πρόταση για δημιουργία Ecomuseums που κατέθεσαν για τις περιοχές τους, δέκα partners από έξη διαφορετικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο project αυτό συμμετέχει ως εταίρος και το ECOMUSEUM RHODES, αναπτυξιακή δράση μιας ομάδας πολιτών του νησιού, που τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με θέματα τοπικής ανάπτυξης μέσα από δράσεις που αφορούν την Αγροτική Πολιτιστική και Λαογραφική Κληρονομιά. Για την συμμετοχή της στο project, η ομάδα αυτή των πολιτών πρόσφατα έλαβε την μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ).
Την πρόταση τους για την δημιουργία Ecomuseum, είχαν για πρώτη φορά παρουσιάσει στο 1ο Τοπικό Συνέδριο Ρόδου «Για την ανάπτυξη και προώθηση δραστηριοτήτων ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Έλαφος, του Προφήτη Ηλία στις 13 Δεκεμβρίου του 2008, από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.


Η δημιουργία Ecomuseum έχει ως στόχο της να προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής επιβίωσης σε αγροτικές περιοχές, που ο τοπικός πληθυσμός τους βιώνει υπανάπτυξη και μικρότερο εισόδημα, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αναδεικνύονται οι χώροι καλλιέργειας και τα προϊόντα της παραγωγής τους, σε συνδυασμό με πόρους από το δομημένο και φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό τους απόθεμα. Όλα αυτά μαζί και πάντα με την συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού, δημιουργούν την νέα ταυτότητα της περιοχής του Ecomuseum και υπ΄ αυτή πλέον την μορφή, αναδεικνύονται και προβάλλονται ως ενιαίο προϊόν στους επισκέπτες της. Ως περιοχή που η παραγωγική φυσιογνωμία και η ανθρωπογεωγραφία της, πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την δημιουργία Ecomuseum, είχε προταθεί ο αγροτικός χώρος της κεντρικής και ανατολικής πλευράς του νησιού, που καλύπτει τα χωριά Μαλώνα, Μάσαρη, Λάερμα, Απόλλωνα, Πλατάνια, Αρχίπολη και όρια με Αρχάγγελο.
Από το Δεκέμβριο του 2008 πέρασαν ήδη τρία χρόνια και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες της ομάδας, δεν υπήρξε κανένα περαιτέρω ενδιαφέρον από τους φορείς του νησιού για την υλοποίηση του Ecomuseum. Παρότι έχει γίνει μόδα, όλοι να μιλούν για την ανάγκη εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου και με βιωματικά στοιχεία και εμπειρίες από το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και τον λαϊκό πολιτισμό. Λόγω αυτής της αδιαφορίας των τοπικών παραγόντων, οι πολίτες αποφασίζουν πριν λίγους μήνες πως πρέπει να προσπεράσουν τις τοπικές "αγκυλώσεις" και για την υλοποίηση του, να απευθυνθούν σε πολίτες και Οργανισμούς των Ευρωπαϊκών χωρών.
Προς αυτή τη κατεύθυνση αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα το διαδίκτυο και παρουσιάσουν την ιδέα τους και το project αυτό, στον παγκόσμιο ιστό. Αναφέρουν τις δυσκολίες που έχουν μέχρι τώρα συναντήσει στην υλοποίηση του και αναζητούν συμμάχους και συνέργειες, απευθυνόμενοι στους λαούς της Ευρώπης.
Μετά από αυτό, οι εξελίξεις στην προσπάθεια για την δημιουργία Ecomuseum, πήραν μια εντελώς διαφορετική μορφή. Μέσα από το διαδίκτυο, συναντούν ενδιαφερόμενους για τη δράση και από άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από Περιφέρειες, Δήμους ή Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των χωρών τους, με τους οποίους πολύ σύντομα συστήνουν ομάδα αποτελούμενη από δέκα εταίρους. Και αποφασίζουν να αξιοποιήσουν από κοινού το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα South East Europe Transnational Cooperation Programme και με επικεφαλής εταίρο το Πανεπιστήμιο της Αγκώνας (Ιταλία), να συνεχίσουν από εδώ και πέρα μαζί, για να μετατρέψουν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία Ecomuseum, σε κοινή διακρατική προσπάθεια έξη χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πριν λίγες μέρες για λογαριασμό των δέκα εταίρων το Polytechnical University of Marche κατάθεσε προς έγκριση στην 4th Call for Proposals του SEE το project: ECOMUSEUMS – ESTABLISHING THE CULTURAL PATHS OF PROGRESS IN RURAL PLACES.
Η πρόταση αυτή προβλέπει την ταυτόχρονη μελέτη και ανάπτυξη Ecomuseum στις περιοχές των δέκα συμμετεχόντων στο project αυτό. Εκτός από την ΑΜΚΕ "ECOMUSEUM RHODES" ως partners συμμετέχουν ακόμα: Από πλευράς Ιταλίας το Polytechnical University of Marche και η περιφέρεια Piceno (2). Από τη Ρουμανία ο αναπτυξιακός Οργανισμός Brasov (1). Από τη Σερβία ο Αναπτυξιακός Οργανισμός IBAR, ο Oργανισμός UVAC Special Nature Reserve και ο Δήμος Arilie (3). Από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη το Association Eco Pliva Jajce (1) από την Αλβανία ο Οργανισμός Milieukontakt International (1) και τέλος από την Ελλάδας και η Κουρητεία Οδός (2).
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Νοτιοανατολική Ευρώπη2007-2013" (South East Europe - SEE) αποτελεί ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας για έναν ευρωπαϊκό χώρο μετάβασης προς την ολοκλήρωση, στο πλαίσιο του στόχου ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο συνολικός στρατηγικός στόχος του προγράμματος συνίσταται στην αναβάθμιση της διαδικασίας εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης και στη συμβολή στη συνοχή, στη σταθερότητα και στην ανταγωνιστικότητα, μέσω της ανάπτυξης διακρατικών εταιρικών σχέσεων. Το πρόγραμμα εστιάζεται σε τέσσερις θεματικές προτεραιότητες: Καινοτομία, Περιβάλλον, Προσβασιμότητα, καθώς και Βιώσιμη ανάπτυξη. Με το εν λόγω πρόγραμμα παρέχεται κοινοτική υποστήριξη σε περιφέρειες από 16 χώρες – κράτη μέλη, υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες, καθώς και τρίτες χώρες. Καλύπτεται συνολικός πληθυσμός 200 εκατ. ατόμων.
ΑΜΚΕ Οικομουσείο Ρόδου
info@ecomuseum.gr
http://www.cityofpetaloudes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6695:se-teliki-eutheia-perna-i-dimiourgia-tou-oikomouseiou-tis-rodou&catid=34:politistika&Itemid=239

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More