Αποδεκατισμένο το Δασαρχείο, στο έλεος του …Θεού τα δάση της Ρόδου!


ΟΛΑ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ

Έμειναν τρεις υπάλληλοι μαζί με τη διευθύντρια! Δεν συμπληρώνουν ούτε τις βάρδιες! Σταμάτησαν όλοι οι έλεγχοι!
Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φθάσει η έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Δασών. Αυτή η έλλειψη και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργεί πολλά λειτουργικά προβλήματα. 
Ο νέος Οργανισμός προβλέπει ούτως ή άλλως λιγότερο προσωπικό. Και πάλι όμως οι υπάλληλοι είναι κατά πολύ λιγότεροι. Συγκεκριμένα, το παλιό οργανόγραμμα προέβλεπε την απασχόληση 12 δασολόγων. Το νέο προβλέπει έξι  και τελικά απασχολούνται μόνο τρεις (συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας).

Μειωμένοι είναι οι αγροφύλακες και οι δασοφύλακες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκτέλεση βαρδιών. Στο μεταξύ, η υπηρεσία έχει την υποχρέωση να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να συγκροτούνται συνεργεία επιφυλακής. Με τους τρεις υπαλλήλους που έχουν απομείνει, η συγκρότηση των συνεργείων επιφυλακής είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη έως ακατόρθωτη διαδικασία.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να «οργώνουν» όλο το νησί, «καθηλώνονται» στο γραφείο, αφού λεφτά ….δεν υπάρχουν. Παλαιότερα, η υπηρεσία δικαιολογούσε 160 μέρες το χρόνο υπηρεσία εκτός έδρας. Πλέον δικαιολογεί μόλις 60 ημέρες και στην πραγματικότητα εκτελούνται μετά βίας οι 40 ελλείψει χρημάτων. Στο μεταξύ, η αμοιβή του υπαλλήλου για την εκτός έδρας υπηρεσία παραμένει εδώ και χρόνια καθηλωμένη στα 9.70 ευρώ.
Εννοείται βέβαια ότι λόγω της έλλειψης δυνατότητας των υπαλλήλων να βγουν από τα γραφεία τους δεν εκτελούνται (τουλάχιστον όχι με τη συχνότητα που πρέπει) οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την προστασία του θηράματος, τη λαθροϋλοτομία κλπ.
Στο μεταξύ, δόθηκε πρόσφατα οδηγία να συγκροτούνται τακτικά ανά την Ελλάδα συνεργεία για ελέγχους, λόγω του ότι έχει παρατηρηθεί έντονο το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας. Καθώς η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε ραγδαία και δεδομένου ότι τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν, πολλοί ήταν αυτοί που κατέφυγαν στην λύση των καυσόξυλων για τη θέρμανσή τους. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, στη Ρόδο, αυτοί οι έλεγχοι γίνονται τις απογευματινές ώρες, συνήθως από ένα υπάλληλο. Και στη Ρόδο, παρατηρήθηκε τους χειμερινούς μήνες αυτό το φαινόμενο (ενδεχομένως σε μικρότερη έκταση από την υπόλοιπη Ελλάδα), χωρίς να μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντιμετωπίζουν εμπόδια.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης δηλώνει για όλα αυτά τα προβλήματα: «Πρέπει να πούμε καταρχήν ότι πάντα στην Ελλάδα οι δασικοί υπάλληλοι ήταν κατά πολύ λιγότεροι από ότι σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Για πρώτη φορά δίνονται υπερωρίες σε εποχή λιτότητας, ώστε να συγκροτούνται συνεργεία κατά τις απογευματινές ώρες, ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι ενόψει και της αντιπυρική περιόδου. Η κοινωνία θα βγάλει με βάσει αυτά αν υπάρχει επαρκής προστασία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More