Μειώσεις μισθών 20% και ημιαπασχόληση επιβάλλουν τα ξένα σούπερ μάρκετ στη Ρόδο!


ΔΥΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

Για ολομέτωπη και επιθετική αντίδραση κάνει λόγο το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων. «Μας έβαλαν στη μέγγενη»!
Σκληραίνει το παιχνίδι στον ιδιωτικό τομέα με τους εργαζόμενους να δέχονται πολύ έντονες πιέσεις πλέον  για μειώσεις των μισθών τους και αποδοχή ανελαστικών μορφών εργασίας.  Στο παιχνίδι αυτό πρωταρχικό ρόλο φαίνεται να έχουν οι πολυεθνικές και γενικότερα οι μεγάλες αλυσίδες, που προσπαθούν να μειώσουν
τους μισθούς κάτω από τα επίπεδα της …Βουλγαρίας!
Οι καταγγελίες στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πέφτουν βροχή. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς καλούνται να αποδεχθούν μείωση του ωραρίου εργασίας τους και των αποδοχών τους σε αρκετά ποσοστό, παρόλο που οι υπογεγραμμένες συμβάσεις εργασίας ισχύουν κανονικά μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δύο μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες,  που έχουν περισσότερα από ένα καταστήματα στη Ρόδο και απασχολούν αρκετά μεγάλο αριθμό προσωπικού, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τις προσπάθειες να επιβάλουν δικές τους μορφές εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, επιχειρείται μείωση μισθών της τάξης του 20% και μείωση ωρών απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, υπάλληλοι με πλήρη απασχόληση καλούνται να αποδεχθούν ημιαπασχόληση και μάλιστα να εργάζονται σε σπαστό ωράριο, όποτε τους καλέσουν οι προϊστάμενοί του κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας υπάλληλος ο οποίος εργάζεται τετράωρο στις συγκεκριμένες αλυσίδες και παίρνει ένα μισθό της τάξης των 370 ευρώ, με τη μείωση του 20% θα παίρνει το χέρι ούτε 300 ευρώ μισθό.
Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις των μεγάλων αλυσίδων, αναμένεται έντονη αντίδραση από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Μιχάλης Κατσουράκης δήλωσε: «Ασκούνται αφόρητες πιέσεις γενικά στον ιδιωτικό τομέα για μειώσεις μισθών. Θα πρέπει όμως οι συνάδελφοι να γνωρίζουν ότι οι υπογεγραμμένες συμβάσεις είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και θα ισχύουν με τις μετενέργειες τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαρτίου του 2013. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και να έλθουν στο Σωματείο να ενημερωθούν για να υπάρξουν συντονισμένες αντιδράσεις. Εξετάζουμε τώρα τις περιπτώσεις εργαζομένων σε γνωστές αλυσίδες οι οποίοι τρομοκρατούνται για να αποδεχθούν μειώσεις μισθών κατά 20% και μείωση του ωραρίου εργασίας τους. Αυτές οι περιπτώσεις είναι οι πιο σοβαρές και εξετάζουμε ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν».
http://www.rodosalarm.gr/index.php/reportaz/2954---20---------

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More