Έργα τέχνης για τον Έρωτα και την Ψυχή από το μουσείο της Κω σε έκθεση στη Ρώμη

Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής, του μυθολογικού ζευγαριού που πέρασε τα πάνδεινα μέχρι να βρει την ευτυχία, είναι το θέμα της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, στο Εθνικό Μουσείο του Κάστρου Σαντ' 'Αντζελο (Museo Nazionale di Castel Sant' Angelo), μεταξύ 5 Μαρτίου και 10 Ιουνίου 2012.

Στην έκθεση θα εκτεθούν και 15 έργα από ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία, δικαιοδοσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.



Συγκεκριμένα, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην αιώνια πόλη θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα έργα, πήλινα σφραγίσματα και συμπλέγματα από τον 1ο αιώνα π. Χ., ένας δακτυλιόλιθος από τις αρχές του 1ου αιώνα π. Χ. και μία πυξίδα του 2ου αιώνα π.Χ., φέρουν παράσταση του Έρωτα ή της Ψυχής ή και των δύο μαζί.
Η εμφάνισή τους στο ιταλικό μουσείο είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα εμπλουτίσει την έκθεση, αλλά και επειδή θα τονίσει, για άλλη μια φορά, τη σημασία την πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Η έκθεση θα αποτελείται από τέσσερις ενότητες, με την πρώτη να αναφέρεται στη γέννηση του μύθου και στον Απουλήιο (2ο αιώνας μ. Χ.), τον συγγραφέα, ρήτορα και νεοπλατωνιστή από τη ρωμαϊκή Αφρική, ο οποίος έκανε γνωστό τον μύθο. Στην ενότητα αυτή θα συμμετέχουν και τα 15 αρχαιοελληνικά έργα.
Οι άλλες ενότητες θα μιλάνε για τη γοητεία που άσκησε ο μύθος στον χαράκτη Μαέστρο ντελ Ντάντο, στον περίφημο ζωγράφο Ραφαέλο και σε άλλους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, καθώς και σε νεότερα κινήματα, όπως ο νεοκλασικισμός.
Εκτός από εκθέματα ιταλικών και ελληνικών μουσείων, στην έκθεση θα συμμετέχουν και έργα από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και το αρχαιολογικό μουσείο της Αντιόχειας.
Σύμφωνα με τον μύθο που αναφέρει ο Απουλήιος, η θεά Αφροδίτη ενοχλημένη από τον θαυμασμό που έδειχνε ο κόσμος στην πανέμορφη θνητή Ψυχή, ζητά από τον γιο της Έρωτα να χρησιμοποιήσει τα χρυσά του βέλη ώστε η Ψυχή να ερωτευτεί ένα απαίσιο τέρας, «δώρο» της ζηλιάρας θεάς.
Ο Έρωτας δέχεται, παρά τη διαφωνία του, αλλά η ομορφιά της τον παγιδεύει, τον κάνει να πληγωθεί από τα ίδια του τα βέλη και, φυσικά, να την ερωτευτεί τρελά. Η αποστολή του δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
Η Αφροδίτη, όμως, απτόητη την καταριέται να μην μπορεί να βρει σύζυγο, γεγονός που θυμώνει τον Έρωτα, ο οποίος αποφασίζει να μην ρίξει ποτέ ξανά βέλος, όσο η κατάρα θα ισχύει. Ο κόσμος όμως δεν είναι ο ίδιος χωρίς έρωτα.
Η συνέχεια θα μπορούσε να αποτελεί ένα υπέροχο σενάριο, κατάλληλο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ημέρα που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το «ταξίδι» των αρχαίων έργων στην πόλη των ερωτευμένων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More