Πού πήγαν τα λεφτά των τουριστών;

Χαρές και πανηγύρια στην κυβέρνησης και ιδιαίτερα στο υπουργείο Τουρισμού (γεια σας κ. Κεφαλογιάννη με τα ωραία σας) για το ρεκόρ τουριστών φέτος στην Ελλάδα, για τα δισεκατομμύρια ευρώ.... που «έπεσαν» στη χώρα μας, για τη μείωση της ύφεσης κατά 2,5 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο και για το θεαματικό limit up της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Ευχάριστα και χαρωπά όλα αυτά και τα επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί.

Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο κανείς από τους κρατικούς παράγοντες δεν αναφέρει: πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά από το τουριστικό τσουνάμι στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι; Και «είναι πολλά τα λεφτά Άρη μου» και υπολογίζονται γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ποιος τα καρπώθηκε; Πόσα πήγαν στην ελληνική ταβέρνα, στο μαγαζί με τουριστικά είδη και ρούχα, στην καφετέρια, στην πραγματική ελληνική οικονομία που τη στοιχειώνουν τα 40 χιλιάδες λουκέτα μαγαζιών το τελευταίο δίμηνο;

Η απάντηση δυστυχώς είναι θλιβερή: ελάχιστο ποσό από αυτά τα τουριστικά έσοδα πήγαν στον Έλληνα μικρομεσαίο έμπορο και επιχειρηματία.

Κέρδισαν τα ξένα τουριστικά πρακτορεία. Και οι αεροπορικές εταιρείες κυρίως τσάρτερ. Κέρδισαν τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που είναι 20-25 όλα κι όλα, κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Χαλκιδική. Κέρδισαν όσοι έχουν μαγαζιά (από σουβενίρ μέχρι ενοικιάσεις αυτοκινήτων που λειτουργούν όμως μέσα στα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα), αλλά όλοι οι άλλοι οι εκτός τουριστικού κυκλώματος έμειναν πάλι με άδειες τσέπες. Γιατί πλέον το 70% των τουριστών στην Ελλάδα έρχεται με οργανωμένες πτήσεις τσάρτερ στη χώρα μας από μεγάλους ξένους τουριστικούς οπερέιτορς, τους πάνε σαν τα πρόβατα σε κάποιο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου μένουν εκεί πέρα μέσα για 7 ως 10 μέρες ξοδεύοντας τα χρήματά τους κυρίως μες στο συγκρότημα και μετά τους παίρνουν και τους πηγαίνουν πάλι στις χώρες τους στα αεροπλάνα τσάρτερ.

Βέβαια οι αριθμοί και πάλι ευημερούν και μιλάνε για αναπάντεχα υψηλά έσοδα της χώρας μας, για μείωση της ύφεσης, για σημαντικές κρατικές εισπράξεις. Αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Γιατί η αλήθεια, χωρίς κιτρινισμούς και στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, είναι ότι πάλι λίγοι μοιράστηκαν στην Ελλάδα το μάννα από τον τουριστικό ουρανό μας.
newsbomb.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More