Ροδιακά Οικολογικά: Αποχετευτικό Ρόδου: Η τριπλή πρόκληση


Βιολογικός Καθαρισμός στο Βόδι – Μια αναβάθμση που έπρεπε να έχει γίνει
Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑΡ στην πρόκληση να αποκτήσει όλο το νησί ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο και εγκαταστάσεις;
Τις τελευταίες μέρες γίναμε για ακόμα μια φορά μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης όσον αφορά το αποχετευτικό σύστημα του νησιού σε διάφορες περιοχές. Είδαμε «ζωντανά» λύματα στην Καλλιθέα και στο Φαληράκι και στην περιοχή ανάμεσα στη

Σορωνή και τις Φάνες. Υπάρχει έντονη δυσοσμία σε πολλές περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν αντλιοστάσια, και γενικά έχει δημιουργηθεί μια άσχημη κατάσταση που δεν είναι ακριβώς αυτή που ταιριάζει σε ένα κοσμοπολίτικο νησί, όπως θέλουμε να ισχυριζόμαστε ότι είναι η Ρόδος.
Τα Οικολογικά Ροδιακά επανέρχονται για τρίτη φορά στο θέμα, μετά το Μάρτιο του 2011 και πάλι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, κατανοώντας τη σημασία που έχει για το περιβάλλον και την οικονομία του νησιού αλλά και την υγεία των ίδιων των κατοίκων...





ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησαν στελέχη της σημερινής ΔΕΥΑΡ για να περιγράψουν την κατάσταση των συστημάτων αποχέτευσης όταν τα παρέλαβαν. Σημειώνουν μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς που εξαπολύουν μύδρους εναντίον της σημερινής ΔΕΥΑΡ φέρουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτή την κατάσταση.
Ως παραδείγματα αναφέρονται τα δίκτυα από Ιαλυσό προς Ρόδο και από Τραουνού προς Βόδι τα οποία κατασκευάστηκαν το μεν πρώτο από το Δήμο Ιαλυσού, το δε δεύτερο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αυτά δεν έχουν ακόμα παραδοθεί ενώ υπάρχουν κακοτεχνίες και ελλιπείς υποδομές όπως αντλίες που λείπουν, εφεδρικά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) που δε λειτουργούν σε διακοπές ρεύματος, οπότε και προκαλούν διαρροές λυμάτων, καμένοι πίνακες ηλεκτρικού κλπ. Τα δίκτυα αυτά έχουν συνδεθεί και τεθεί σε λειτουργία ενώ ακόμα δεν είχαν καν παραλειφθεί από τις προηγούμενες αρχές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κλιμάκιο της ΕΣΠΕΛ (Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου) διενήργησε έλεγχο στον αγωγό Τραουνού – Βόδι και οι πληροφορίες λένε ότι δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι καθώς για παράδειγμα τα αντλιοστάσια ήταν γεμάτα λύματα.
 

Πολλές ελλείψεις στο συγκεκριμένο αντλιοστάσιο οδήγησαν στην … λυματοπλημμύρα

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα δίκτυα Αρχαγγέλου και Αφάντου τα οποία χρησιμοποιούνται για υποδοχή λυμάτων ακαθάρτων χωρίς να υπάρχει υποδοχή για αυτά με αποτέλεσμα τα λύματα να παραμένουν μέσα στα δίκτυα ή στην καλύτερη περίπτωση να πέφτουν σε κάποιο ρέμα. Μάλιστα εκφράζεται η πεποίθηση ότι όταν θα έρθει η ώρα να συνδεθούν στον κεντρικό αγωγό Αρχάγγελος – Βόδι θα είναι κατεστραμμένα και μη λειτουργικά.
Πολλά από τα συστήματα βιολογικού καθαρισμού σε πρώην δήμους θα μπορούσαν να είναι λειτουργικά με πολύ λίγες εργασίες τις οποίες όμως δεν έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Για παράδειγμα οι βιολογικοί καθαρισμοί στο Γεννάδι, στο Ασκληπιό και στην Απολακκιά, όλοι κόμπακτ, θα μπορούσαν να λειτουργούν αφού απέμεναν λίγα μέτρα δικτύου για να συνδεθούν οι κάτοικοι.


Ο κόλπος της Ιξιάς – Μετά τις 12 το βράδυ αλλάζουν οι οσμές
Όμως, ακόμα και μερικοί από αυτούς τους σταθμούς που λειτουργούσαν είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Κορυφαίο ίσως παράδειγμα ο ΒΙΟΚΑ Λίνδου όπου μόνο καθαρισμός των λυμάτων δε γίνεται. Απλά τα λύματα σταθμεύουν για λίγο πριν συνεχίσουν ανεπεξέργαστα την πορεία τους στη θάλασσα.
Το τριπλό δύσκολο στοίχημα
Η ΔΕΥΑΡ έχει σήμερα ένα τριπλό στόχο τον οποίο πρέπει να φέρει σε πέρας και που δεν είναι καθόλου εύκολος, με δεδομένες τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες, τους ρυθμούς με τους οποίους βλέπουμε να υλοποιούνται άλλα έργα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής που ομολογουμένως είναι πολύ αργός.
Στοίχημα πρώτο – Πλήρης λειτουργικότητα όλων των εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού στο νησί
Στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται η επισκευή και αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων των υπαρχόντων ΒΙΟΚΑ ώστε να είναι πλήρως λειτουργικοί. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καν Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων ενώ κάποιοι άλλοι υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού για να τους συντηρήσει. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις να σταματήσει η λειτουργία κάποιων σταθμών οι οποίοι ίσως συνδεθούν με γειτονικούς ώστε να υπάρξει οικονομία και καλύτερη διαχείριση. Αυτό αφορά κυρίως μικρούς βιολογικούς όπως για παράδειγμα του Θεολόγου και των Μαριτσών. Η ΔΕΥΑΡ σκοπεύει να συντάξει μελέτη για το έργο αυτό για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή του, γεγονός που κάνει το όλο εγχείρημα αρκετά δύσκολο, εκτός βέβαια από τα τεχνικά, διοικητικά και γραφειοκρατικά θέματα που θα προκύψουν. Πάντως τα στελέχη της ΔΕΥΑΡ θεωρούν αυτό το έργο εκ των ων ουκ άνευ για το νησί.
Στοίχημα δεύτερο – Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των παλαιών αντλιοστασίων και προσεκτική χωροθέτηση των νέων
Πολλά από τα προβλήματα που έχουμε σήμερα προέρχονται, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΥΑΡ, από τον κακό τρόπο και τα προβλήματα σχεδιασμού και κατασκευής των αντλιοστασίων που σήμερα είναι σε λειτουργία. Είναι γνωστά τα προβλήματα στην Καλλιθέα και την Ιαλυσό εδώ και αρκετά χρόνια. Επειδή η ανακατασκευή τους δεν είναι δυνατή, λόγω και του γεγονότος ότι έχουν πληρωθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η κατά το δυνατόν αναβάθμισή τους και μείωση των προβλημάτων. Εκτιμάται όμως ότι το ποσό που θα απαιτηθεί είναι πάνω από € 500.000 και βέβαια το ζητούμενο είναι πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά, τη στιγμή μάλιστα που έχουν ξαναπληρωθεί πριν από μερικά μόλις χρόνια.
 

Η ευρύτερη περιοχή Ιαλυσού και Ιξιάς. Πόσοι είναι συνδεδεμένοι με τον αγωγό ακαθάρτων;

Στοίχημα τρίτο και καλύτερο – Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο Βόδι και ολοκλήρωση του αγωγού από τον Αρχάγγελο
Είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη ΔΕΥΑΡ αφού μιλάμε για ένα έργο της τάξης των 38 εκατομμυρίων ευρώ, με 6 υποέργα και ισάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς, και με εξυπηρέτηση ισοδύναμου πληθυσμού 210.000 ατόμων. Είναι ένα έργο για το οποίο έχουν εκφραστεί ποικίλες αντιδράσεις (βλέπε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, Φεβρουάριος και Αύγουστος του 2011) για την περιβαλλοντική, τεχνική αλλά και οικονομική βιωσιμότητά του. Υπάρχουν επίσης αντιρρήσεις πολιτικής αλλά και ηθικής φύσης. Σε κάθε περίπτωση το έργο είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη και ήδη έχει δοθεί έγκριση για το υποέργο που αφορά τη μελέτη και κατασκευή μέρους των δικτύων στα Κολύμπια ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στο Βόδι που είναι βέβαια το κομβικό έργο για την εξυπηρέτηση χιλιάδων χρηστών από Ρόδο, Ιαλυσό, Καλλιθέα, Αφάντου και Αρχάγγελο.
 

Το διαβόητο αντλιοστάσιο στα Κρητικά
Συμπέρασμα: Δουλειές του ποδαριού που δεν πρέπει να ξαναγίνουν- Σχεδιασμός, λύσεις και ουσιαστικός έλεγχος για όλο το νησί
Το συμπέρασμα που αποκομίζει κανείς μελετώντας την ιστορία του αποχετευτικού του νησιού της Ρόδου και κυρίως του Β. Τριγώνου, που άρχισε πριν από 30 χρόνια, είναι ότι ο σχεδιασμός αλλά και η υλοποίηση των έργων γινόταν κυριολεκτικά στο ποδάρι. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει για ακόμα μια φορά. Από την άλλη πλευρά πρέπει ο σχεδιασμός να αφορά όλο το νησί της Ρόδου και οι λύσεις να είναι οι βέλτιστες από άποψη οικολογική, τεχνική και οικονομική.
Είναι γνωστό ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων. Θέματα όπως η επαναχρησιμοποίηση του νερού των βιολογικών, η ασφαλής διάθεση αλλά και η μείωση των αποβλήτων είναι σίγουρο ότι πρέπει να μπουν στο τραπέζι πολύ σύντομα. Προς το παρόν πρέπει να τελειώσουμε με τα βασικά.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε σε αυτό το νησί που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και πουλάει περιβάλλον, ιστορία και πολιτισμό, ότι δε σκοτώνουμε τον αγγελιαφόρο για τα κακά νέα. Η κίνηση της Ένωσης Ξενοδόχων να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά για την έκθεση του ΥΠΕΚΑ, ή να μην στρέφεται εναντίον των κακών συναδέλφων τους, δε βοηθάει κανέναν.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν οι υπηρεσίες να σφυρούν αδιάφορα στις παραβάσεις και να πετάει η μία στην άλλη το μπαλάκι όπως στην περίπτωση της Σορωνής αλλά και άλλων παραβάσεων στη Ιξιά και αλλού. Όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις οι υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται ώστε να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλιώς μιλάμε για προσπάθεια συγκάλυψης.


http://www.rodosinfonews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More