Σε ιδιώτες περίπου 35 ακίνητα του Δημοσίου



Αφάντου και Πρασονήσι τα δικά μας φιλέτα
Τριάντα-τριάντα πέντε ομάδες «ακινήτων» και μεμονωμένα ακίνητα, στα οποία περιλαμβάνονται έξι Ξενία, τέσσερις-πέντε ιαματικές πηγές, τα 80.000 στρέμματα της παραλιακής έκτασης στο Πρασονήσι Ρόδου...
και εκτάσεις στη Χαλκιδική, συγκαταλέγονται στη λίστα με τα πιο ώριμα προς αξιοποίηση από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έργα που μπορούν να παραχωρηθούν με διαγωνισμούς ακόμη και πριν από το τέλος του 2012.
Στην ίδια λίστα, την οποία μαζί με τις πιο ώριμες προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις του Δημοσίου έδωσε η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων στον Πρωθυπουργό προκειμένου το θέμα να τεθεί στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, συγκαταλέγονται και οι διαγωνισμοί που τρέχουν ήδη για το Ελληνικό, το IBC (Golden Hall), την Κασσιόπη Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου.
Προϋπόθεση φυσικά για να προκηρυχθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι νέοι διαγωνισμοί και να επιταχυνθούν όσοι βρίσκονται σε εξέλιξη είναι να υπάρξει άμεσα διορισμός προέδρου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και να αρχίσει να συνεδριάζει και πάλι το ΔΣ του, κάτι που έχει να γίνει από τα μέσα Μαΐου.

Ξεσκαρτάρισμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει άμεσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και το κεφάλαιο «ακίνητα» προσφέρεται απόλυτα για τον σκοπό αυτόν. Από τα 80.714 ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία έχουν περιέλθει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, προέλεγχοι έχουν γίνει σε 3.152 από τα πιο εμπορικά ακίνητα (συνολικής αξίας 10,3 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τα πιο ώριμα από νομική και εμπορική άποψη είναι 625 και σε 100 από αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι νομικοί και τεχνικοί έλεγχοι. Βάσει των πορισμάτων από τους ελέγχους επελέγησαν 30-35 μεμονωμένα ακίνητα ή ομάδες ακινήτων με κριτήριο το πόσο γρήγορα μπορούν να αξιοποιηθούν, καθώς και το πόσα έσοδα μπορεί να φέρει η παραχώρησή τους. Ποια είναι αυτά τα «πρότζεκτ»;

Πρόκειται μεταξύ άλλων για:
- Εξι ξενοδοχεία Ξενία (Δελφών, Βυτίνας, Ανδρου, Σκιάθου, Τσαγκαράδας, Αράχοβας). Τα κτίρια κατασκευής στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 απαιτούν καθολική αποκατάσταση και έχουν μηδενική αξία, οπότε το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στη μακροχρόνια παραχώρηση της γης. Το σχέδιο είναι να παραχωρηθούν «πακέτο» όλα μαζί τα ξενοδοχεία σε έναν και μόνο διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο, ο οποίος θα τα μετατρέψει σε luxury hotels για υψηλά εισοδήματα. Εχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από ξένους ομίλους, σύμφωνα με πληροφορίες.
- Σειρά ιαματικών πηγών (με «κράχτη» τις πηγές Καϊάφα). Στο πακέτο, εκτός από τις πηγές Καϊάφα, θα συμπεριληφθούν οι ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας. Ενδιαφέρον υπάρχει, ωστόσο εκκρεμεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
- Πρασονήσι Ρόδου. Πρόκειται για μια τεράστια παραθαλάσσια έκταση 80.000 στρεμμάτων στη Νότια Ρόδο, η οποία χάρη στα μεγάλα κύματα θεωρείται ο παράδεισος των σέρφερ. Μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο αθλητικού τουρισμού.
- Χαλκιδική. Περιλαμβάνει πακέτο ακινήτων στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας με δυνατότητες ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας.
- Ελληνικό, IBC (Golden Hall), Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη Κέρκυρας. Για αυτά τα τέσσερα ακίνητα τρέχουν ήδη οι διαγωνισμοί. Στη β' φάση του διαγωνισμού του Ελληνικού συνεχίζουν τέσσερις όμιλοι και τρεις στη β' φάση για το IBC, ενώ τα ακίνητα σε Αφάντου και Κασσιόπη βρίσκονται ακόμη στην α' φάση.

Διαγωνισμοί από τον Σεπτέμβριο
Επόμενο βήμα από την πλευρά του Ταμείου, προτού προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί, είναι οι έρευνες αγοράς και οι επαφές με πιθανούς επενδυτές. Κύκλοι ωστόσο του Ταμείου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς το κατά πόσο θα υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον ξένων με δεδομένο το γενικότερο κλίμα στην οικονομία. Και επικαλούνται την εμπειρία τους από επαφές με ξένους ομίλους, σύμφωνα με την οποία για να αντιστραφεί το σημερινό κλίμα χρειάζεται η ανακοίνωση μιας σημαντικής ιδιωτικοποίησης. Βέβαια, ακόμη και αν το κλίμα αντιστραφεί, τα ώριμα αυτά έργα δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πριν από τον Σεπτέμβριο. Διότι ακόμη και αν οριστεί άμεσα νέος πρόεδρος του Ταμείου (σ.σ.: ο Ι. Κουκιάδης έχει παραιτηθεί), η τοποθέτησή του πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, που σημαίνει ότι το ΔΣ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν από τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.
tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More