Απόφαση σταθμός για τα blogs από το Εφετείο Θράκης!


Δικαιώνονται τα ιστολόγια από την Ελληνική Δικαιοσύνη
Απόφαση σταθμός για τα blogs, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης», όπου...

Το ρεπορτάζ του «Παρατηρητή της Θράκης», έχει ως εξής:
«Στην Κομοτηνή η πρώτη δικαστική απόφαση για τα blogs. Απορρίφθηκε η... αγωγή του Γιώργου Καρανίκα εναντίον του Νίκου Βαβατσικλή.
Η εξάπλωση των blogs συντελέστηκε με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενώ η επιρροή τους παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη. Εκτός από το να ανοίγουν ένα ακόμη «παράθυρο» στην ενημέρωση και στον δημόσιο διάλογο, ολοένα και συχνότερες εμφανίζονται οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη.
Πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά ιστολογίων, προβάλλοντας κατά κόρον τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης και της προσβολής της προσωπικότητάς τους, θιγμένοι από δημοσιεύματα -συχνότατα ανυπόγραφα- που αφορούν το πρόσωπό τους. Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο που το νομικό πλαίσιο σχετικά με το διαδίκτυο είναι ακόμα ασαφές.
Από την προηγουμένη εβδομάδα, λοιπόν, η Κομοτηνή κατέχει μια πανελλήνια πρωτιά, αναφορικά με τα blogs. Κι αυτή η πρωτιά εντοπίζεται στο γεγονός ότι στις 7 Μαρτίου του 2012 εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο Θράκης η πρώτη δικαστική απόφαση, που αφορούσε αγωγή για χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης του ενάγοντος από συκοφαντικές και υβριστικές αναφορές συγκεκριμένου blog.
Η αρχή είχε γίνει το 2007, όταν η αγωγή κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης. Πρωταγωνιστές στην υπόθεση ήταν ο ενάγων, κ. Γιώργος Καρανίκας, και ο εναγόμενος, κ. Νίκος Βαβατσικλής, που κατηγορούταν ότι ήταν διαχειριστής του blog «Piazza del Popolo» και συντάκτης συγκεκριμένης ανάρτησης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αντίστοιχες αγωγές έχουν κατατεθεί πάμπολλες για διαδικτυακά μέσα, αλλά η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη, για την οποία εκδόθηκε απόφαση από δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Μια απόφαση, που εκδόθηκε ύστερα από 5 χρόνια δικαστικής διαμάχης, ήρθε τελικά να αθωώσει τον κ. Βαβατσικλή και να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι απαλλακτική ήταν και η πρωτοδίκη απόφαση, την οποία προσέβαλε με έφεση στη συνέχεια ο ενάγων.
Σημαντικά στοιχεία από το σκεπτικό των αποφάσεων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν «σταθμό» στην εξέλιξη αντίστοιχων υποθέσεων ανά την Ελλάδα στο μέλλον, είναι τα εξής:
Ότι δίνεται ένας ορισμός για την έννοια και τη φύση των ιστολογίων. Αναγνωρίζεται η ελευθερία της έκφρασης, που συνεπάγεται η διαδραστική τους φύση και η συνδιαμόρφωση του περιεχομένου τους από τους αναγνώστες με την ανάρτηση σχολίων.
Αναγνωρίζεται η αναλογική εφαρμογή του Νόμου περί Τύπου, προκειμένου να καλυφθεί το «κενό νόμου» - χωρίς όμως να αναφέρεται στα κατώτατα όρια χρηματικής ικανοποίησης, που ισχύουν για τις εφημερίδες και για τη ραδιοτηλεόραση.
Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των μπλόγκερς, η οποία δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου «διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο».
Κρίνεται ότι η εταιρία που παρέχει τον διαδικτυακό χώρο δεν έχει ευθύνη.
Κρίνεται ότι μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας.
Δεν ενδείκνυται η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης στο λάπτοπ του φερόμενου ως δράστη, γιατί θεωρείται ότι κάτι τέτοιο είναι απρόσφορο, αφού θα μπορούσε να είχε αλλάξει κάρτα μνήμης και σκληρό δίσκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπόθεση απασχόλησε και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο με έγγραφό του δεν ταυτοποίησε τον κ. Βαβατσικλή με το συγκεκριμένο blog, ενώ επικαλέστηκε αναρμοδιότητα για περιπτώσεις, που αφορούν συκοφαντική δυσφήμηση.
Ο κ. Βαβατσικλής, μιλώντας μετά από την έκδοση της απόφασης στον «ΠτΘ», δήλωσε δικαιωμένος από την κρίση των δικαστών, μετά δικαστικούς αγώνες που διήρκεσαν 5 χρόνια. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους φίλους και την οικογένεια του που του συμπαραστάθηκαν όλο αυτό το διάστημα, ενώ τοποθετούμενος για το θέμα εξέφρασε τη βαθιά του πεποίθηση ότι «το διαδίκτυο αποτελεί ένα μέσο στο οποίο προωθείται η διαφάνεια, η σαφήνεια, η ευθύτητα, η απόδειξη και η αντικειμενικότητα, ακόμη κι όταν απουσιάζει η "υπογραφή"».
Ο ίδιος επισήμανε πως είναι υπέρμαχος του διαλόγου μέσω του διαδικτύου, χαρακτηρίζοντας το ίντερνετ ως «το πιο δημοκρατικό εργαλείο». «Οι ύβρεις, η λάσπη, τα θολά κίνητρα, η υποκειμενικότητα, η συκοφαντική δυσφήμιση, η προσβολή της προσωπικότητας είναι φαινόμενα κατακριτέα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου», κατέληξε.»
Ρεπορτάζ: Θωμάς Σταμούλης
http://alexpolisonline.blogspot.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More