Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Καθαρή Δευτέρα στην πόλη και τα χωριά


Για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Καθαρά Δευτέρα εκδόθηκε αναλυτική ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδ/σου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
1) Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), ως εκ τούτου η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος – επιχειρηματίας. Συνακόλουθα, η Καθαρή Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.  Είναι όμως δυνατόν η ανωτέρω εορτή να οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ειδικές διατάξεις.
2) Δεδομένου ότι, ειδικότερα στην περιφέρεια, που υπάρχουν μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ,  υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 7-9-2006 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, η Καθαρή Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ.
Εξαιρούνται τα οπωροπαντοπωλεία και μίνι μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερώνεται ως προαιρετική.  Στην περίπτωση αυτή (τη δεύτερη), εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%.
3) Η από 7-9-2006 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τροποποιεί το πλαίσιο για το ωράριο των καταστημάτων αλλά αφορά μόνο τους εργαζόμενους.  
4) Οι κυρώσεις του νόμου για τα Σούπερ Μάρκετ που θα λειτουργήσουν  παράνομα με προσωπικό  ή δεν θα καταβάλλουν προσαυξημένο κατά 75% ημερομίσθιο στους εργαζομένους τους  είναι οι εξής:
Διοικητικές Ποινές:  Ο έλεγχος γίνεται από την Επιθεώρηση Εργασίας είτε αυτεπάγγελτα, είτε κατόπιν καταγγελίας.  Οι ποινές επιβάλλονται με αιτιολογημένη πράξη του αρμόδιου Επιθεωρητή Εργασίας.  Αυτές είναι
α) Πρόστιμο για κάθε μία παράβαση από 1.000 έως 30.000 ευρώ (άρθρο 3 παρ. 3 ν. 3385/2005).
β) Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης (άρθρο 16 παρ. 1 εδάφιο β ν. 2639/1998).
Ποινικές Κυρώσεις:  Ο έλεγχος γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία είτε αυτεπάγγελτα, είτε κατόπιν καταγγελίας.  Οι ποινές επιβάλλονται από τα Δικαστήρια (ακόμη και με την διαδικασία του αυτοφώρου).
Η Καθαρή Δευτέρα μπορεί να μην αποτελεί επίσημη αργία του Κράτους και η υποχρεωτικότητά της να καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μπορούμε να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας».

http://www.rodosalarm.gr/index.php/topika-nea/1409-2012-02-23-15-25-03

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More