Το θυμόσαστε; Κάποτε ήταν… παιχνίδι! Τώρα, εκτρέφουν μεταξοσκώληκες και παίρνουν 15.000 το δίμηνο!!


metaxoskolikes «Κάποτε», σχεδόν όλα τα παιδιά εδώ στη Ρόδο, ασχολούντο με τους μεταξοσκώληκες! Είτε σαν... παιχνίδι, προκειμένου οι νέοι, εκείνης της εποχής, να "γεμίζουν"  τις ώρες τους, είτε ακόμη για να "εκμεταλλεύονται" οι κοπελιές τα κουκούλια τους καθώς τα χρησιμοποιούσαν για να ομορφαίνουν διάφορα κάδρα της εποχής εκείνης!
   Βέβαια, σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις υπήρχαν και κάποιες κοπέλες που συνήθιζαν να μετατρέπουν το μετάξι σε... κλωστή, με την οποία κεντούσαν πίνακες με πολύ όμορφα σχέδια, που ακόμη και στις μέρες μας τους συναντά κανείς σε κάποια παλιά πατροπαράδοτα σπίτια, με τα ανάλογα ντεκόρ που διαθέτουν!
  Αξίζει μάλιστα, ν΄ αναφερθεί, (για όσους, φυσικά, δεν το γνωρίζουν), πως για να καταφέρουν να φτιάξουν όλα αυτά, τα έργα τέχνης, χρειαζόντουσαν μεγάλες ποσότητες μεταξιού! Κι έτσι ήταν υποχρεωμένοι να γυρίζουν και να... ρημάζουν τα μουρόφυλλα από τα δέντρα (που, σημειωτέον, αφθονούσαν εκείνη την εποχή), και τα οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελούν την τροφή του μεταξοσκώληκα.
  Και γιατί το θυμηθήκαμε όλα αυτό; Γιατί, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, που επιχειρεί να αναβιώσει τον ξεχασμένο κλάδο της μεταξουργίας
 metaxoskolikes2Έτσι, «ο δρόμος του μεταξιού» φαίνεται πως ανοίγει μία δίοδο μέσα στην κρίση, καθώς μπορεί να προσφέρει ένα καλό εισόδημα σε όσους ασχοληθούν με την εκτροφή μεταξοσκώληκα και να κερδίσουν 15.000 ευρώ μέσα σε δύο μήνες.
Αυτό, λοιπόν, το αναμφισβήτητα αξιόλογο ποσό μπορεί να κερδίσει κάποιος που θα... καλλιεργήσει 20 κουτιά με σπόρο μεταξοσκώληκα, ενώ παράλληλα υπάρχει και η προοπτική της επιδότησης.
Όσοι, λοιπόν, θέλουν να ασχοληθούν με τον μεταξοσκώληκα θα πρέπει το ενδιαφέρον τους να το δηλώσουν στο υπουργείο Γεωργίας. Και κυρίως να δηλώσουν ότι έχουν χώρο για την εκτροφή και ότι διαθέτουν και μουριές, δηλαδή την απαραίτητη τροφή για τον μεταξοσκώληκα.
 Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα του ethnos.gr, «αν και τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για το πρόγραμμα της μεταποίησης που θα «τρέχει» μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, από τον Μάρτιο, οι ενδιαφερόμενοι (υπό προϋποθέσεις) θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για επιδότηση που θα τους προσφέρει η «εαρινή πρόσκληση» του επενδυτικού νόμου.
metaxoskolikes3
Στην αρχή η διαδικασία είναι χαλαρή, όσο όμως το σκουλήκι μεγαλώνει ζητεί συνεχώς τροφή και στις 35 μέρες αρχίζει να βγάζει την πολύτιμη κλωστή από τους αδένες του. Μόλις το κουκούλι ολοκληρωθεί, μαζεύεται, ψήνεται, στεγνώνει και δίνει το μετάξι. Ο κ. Νίκος Μπουρουλίτης ασχολείται με την εκτροφή μεταξοσκώληκα από παιδί, αφού αυτή ήταν και η ασχολία του πατέρα του.
Από το πρώτο στάδιο, που είναι η εκκόλαψη του σπόρου, μέχρι το τελευταίο που είναι το μεταξωτό ύφασμα, σαν κέντημα, ρούχο ή και αξεσουάρ. Η επιχείρηση του βρίσκεται στο Σουφλί, την ελληνική «πατρίδα» του μεταξιού, και εξάγει τα προϊόντα του σε Γαλλία, Τουρκία και ΗΠΑ. Η όλη διαδικασία, όπως λέει ο ίδιος, είναι ένα θαύμα της φύσης. Ο σπόρος «σκάει», γίνεται σκουληκάκι, κουκούλι, για να καταλήξει πολύτιμη κλωστή, που θα υφανθεί, θα κεντηθεί, θα ραφτεί. Που θα χρησιμοποιηθεί από εταιρείες καλλυντικών ή θα γίνει κόσμημα.
Μάλιστα για μία βδομάδα ακόμα «τρέχει» χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ) που επιδοτεί τη σηροτροφία, επιχειρώντας να αναβιώσει έναν ξεχασμένο κλάδο όπως αυτόν της μεταξουργίας. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις.
Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως 65%, αναλόγως με τη διοικητική περιφέρεια στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επένδυση.


http://www.cityofpetaloudes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7325:to-thumosaste-kapote-itan-paixnidi-tora-ektrefoun-metaksoskolikes-kai-pairnoun-15000-to-dimino&catid=14:koinwnika&Itemid=243

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More