Νέο πολυνομοσχέδιο για τον τουρισμό προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού


Τρείς είναι οι άξονες με τους οποίους ασχολείται το νέο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, χθές, Τρίτη 20, Δεκεμβρίου...

1. ο τουρισμός υπαίθρου,
2. η δημιουργία και λειτουργία των τουριστικών λιμένων και
3. η λειτουργική αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμμάτων, και απλοποίηση των διαδικασιών.
Ο Τουρισμός υπαίθρου, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και στηρίζει την τοπική παραγωγή.


Σχετικά με το τουρισμό υπαίθρου, οριοθετούνται οι δραστηριότητες του αγροτουρισμού, οινοτουρισμού και αλιευτικού τουρισμού. Προωθείται η χρήση Ειδικού Σήματος Τουρισμού Υπαίθρου, μέσα από το οποίο, τόσο η πολιτεία όσο και οι ίδιοι επιχειρηματίες θα μπορούν να προβάλουν και να προωθούν συντονισμένα τις ειδικές δράσεις και υπηρεσίες τους. Επίσης, μέσω της ρυθμιστικής πλαισίωσης των μορφών Τουρισμού Υπαίθρου, υποστηρίζονται και αναδεικνύονται η τοπική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα (Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας), στηρίζοντας την τοπική οικονομία, και -στις ειδικές μορφές του- συμπληρώνοντας το ίδιο το αγροτικό –αλιευτικό εισόδημα.

Τουριστικοί λιμένες: Αδειοδότηση και απλοποίηση των διαδικασιών
Όσον αφορά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τη δημιουργία και λειτουργία των τουριστικών λιμένων, θεωρείται πως δεν ανταποκρίνεται πλέον πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες της πολιτείας και τις απαιτήσεις της αγοράς, καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 2 δεκαετίες από όταν τέθηκε σε ισχύ.

Υπο το πρίσμα αυτό, στο Β’ Μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου προωθούνται ρυθμίσεις για την ορθολογικότερη ανάπτυξη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας.
Ειδικότερα, μέσα από τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

• Αποσαφηνίζονται -μέσω των ορισμών- οι υφιστάμενες κατηγορίες λιμένων
• Ρυθμίζεται η λειτουργία και η διαχείριση του συνόλου των τουριστικών λιμένων ανεξαρτήτως του χρόνου δημιουργίας τους
• Εισάγεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πληροφοριών για τους τουριστικούς λιμένες
• Αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, αντιμετώπιση αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων
• Απλοποιείται και επισπεύδεται η διαδικασία χωροθέτησης
• Υιοθετούνται ρυθμίσεις σύμφωνα με το κοινοτικό Δίκαιο
• Ορίζεται το πλαίσιο επίλυσης των διαφορών από τα Ελληνικά Δικαστήρια
• Δίνεται η δυνατότητα ορθής αξιοποίησης των μαρίνων από τους Ο.Τ.Α. και τα λιμενικά ταμεία
• Αντιμετωπίζεται η αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη κατάσταση από τη λειτουργία τουριστικών λιμένων εκτός του κεντρικού κρατικού ελέγχου.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, συμβάλουν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα στη:
ορθολογικότερη ανάπτυξη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας, τη δημιουργία ικανών προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων στον θαλάσσιο τουρισμό γενικότερα, και τις λιμενικές υποδομές ειδικότερα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νησιωτικές περιοχές με μειωμένη τουριστική ανάπτυξη.

Με τη κατάθεση του φακέλλου ο επιχειρηματίας μπορεί “νομίμως” να ξεκινήσει τη δραστηριότητα.
Το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου ασχολείται με τη πολυπλοκότητα και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τον Υπουργό “το πιο σημαντικό πράγμα, το οποίο αλλάζει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι θεωρούμε, ότι κάποιος είναι νόμιμος πριν τον θεωρήσουμε παράνομο.“

Συγκεκριμένα ο Υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι “Η διαδικασία η οποία ακολουθείται είναι ότι υποβάλλεται ο φάκελος, μέσα σε 10 μέρες ο φάκελος αυτός πρέπει να πάρει μια προέγκριση και η λειτουργία μπορεί να ξεκινήσει από εκείνη την ώρα. 50 μέρες μετά από την προέγκριση, οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να ελέγξουν το κατάλυμα αν πληροί τις προϋποθέσεις τις οποίες έχουν ορίσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More