- Πρώτα στέλλουν τα παιδιά τους για να πάνε σχολείο
- Λόγω κρίσης δεν βρίσκουν δουλειά. Παραμένουν Αφρικανοί και Ασιάτες
Κατά ομάδες αναχωρούν από τη Ρόδο οι Αλβανοί, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, αλλά και για τα παιδιά τους. Υπολογίζεται ότι ήδη έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους πάνω από 150 Αλβανοί οικογενειακώς, ενώ καθημερινά προστίθενται κι άλλοι.Εκείνοι που έφυγαν πρώτοι είναι όσοι έχουν μικρά παιδιά. Κι αυτό για να πάνε σε Αλβανικά σχολεία και να σπουδάσουν, διότι όπως λένε θα είναι πιο εύκολο να βρουν δουλειά και μάλιστα στο Δημόσιο. Αυτό βέβαια θα γίνει μετά από 15 – 20 χρόνια, αλλά παίρνουν αυτή την απόφαση γιατί «τόσο θα κρατήσει η κρίση στην Ελλάδα»!
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και εκείνοι που στέλλουν τα παιδιά τους σε συγγενείς τους στην Αλβανία για να αρχίσουν αμέσως μαθήματα (ήδη άρχισαν από το Νοέμβριο) και οι ίδιοι τακτοποιούν τις εκκρεμότητές τους για να φύγουν οριστικά.
Πρώτοι σε αριθμούς από εκείνους που φεύγουν είναι οι εργαζόμενοι στις οικοδομές και δευτερευόντως σε ξενοδοχεία. Οι οικοδόμοι Αλβανοί φεύγουν γιατί δεν υπάρχουν δουλειές και οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία γιατί στη θέση τους προσλαμβάνονται μετανάστες από άλλες χώρες, κυρίως Αφρική και Ανατολική Ασία, με χαμηλότερους μισθούς.
Σήμερα, όποιον Αλβανό και αν ρωτήσεις στη Ρόδο εκείνο που λέει είναι τί θα γίνει αν επιστρέψουμε στη δραχμή. Την ίδια στιγμή όμως όλοι έχουν καταθέσεις σε ευρώ σε Αλβανικές τράπεζες, ορισμένοι μάλιστα είναι πλούσιοι με βάση την ισοτιμία του ευρώ και του Αλβανικού νομίσματος Leke. Οσοι μάλιστα ήρθαν από τις αρχές του 1990 έχουν κάνει μεγάλες περιουσίες, όχι μόνο σε καταθέσεις, αλλά αγοράζοντας και ακίνητα στις ακτές της Αδριατικής όπου κατοικούν και πολλοί έλληνες Βορειοηπειρώτες.
ΕΚΕΙΝΟΙ που δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος το ενδεχόμενο επιστροφής στην Αλβανία, είναι όσοι έχουν ανοίξει δικές τους επιχειρήσεις και παρά την κρίση εξακολουθούν να έχουν δουλειά γιατί είναι εργατικοί και δεν υπολογίζουν ωράρια και κούραση.
Οι μετανάστες από αφρικανικές χώρες και οι ασιάτες, παραμένουν στη Ρόδο γιατί στις χώρες τους τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά, ενώ στις περισσότερες βρίσκονται σε διαρκείς συρράξεις και εμφυλίους πολέμους. Αυτή η κατηγορία των μεταναστών ασχολούνται με γεωργικές ή άλλες εργασίες, δεν είναι απαιτητικοί, κατά κανόνα δεν δημιουργούν προβλήματα και ως εργατικό δυναμικό είναι πιο φθηνό. Μικρός αριθμός από αυτούς είναι πλανόδιοι και οι πολύ νέοι (και λίγοι) εμφανίζονται στα φανάρια, αν και τον τελευταίο καιρό μειώθηκαν αισθητά.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ παραμένουν πάντα οι μετανάστες από Βαλκανικές χώρες, καθώς δεν αρέσκονται πολύ στη νόμιμη εργασία, οι περισσότεροι δεν είναι οικογενειάρχες, ρέπουν προς την παραβατικότητα, ανάμεσά τους και πολλές νέες γυναίκες.
http://www.rodosalarm.gr/reportaz/1145-2012-01-14-04-08-13
RODIUS
... εδώ μόνο καλά νέα!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου